Predstavljena monografija o Parku Maksimir

Predstavljena monografija o Parku Maksimir

(Foto: Facebook / Park Maksimir)

Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba predstavila je u četvrtak 13. siječnja 2022. godine na Vidikovcu parka Maksimir monografiju Park Maksimir – Zeleni dragulj Zagreba autora Antonija Jurčeva. 

Knjiga je to na 300 stranica o jednoj od najljepših zagrebačkih povijesnih priča, parku Maksimir, koji već 228 godina zadivljuje raznolikošću vegetacije i prirodnim ljepotama, staništima životinjskih vrsta, jedinstvenom simbiozom prirode i umjetnosti, bogatstvom svog povijesnog nasljeđa, šarmantnim zoološkim vrtom te dugom sportsko-rekreacijskom tradicijom. 

Monografija je izrađena u sklopu projekta “Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)”. Projekt sufinancira Europska unija, a korisnik je Grad Zagreb. Partneri na projektu su osim Javne ustanove Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba i Udruga Biom, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR te Udruga Vjetar u leđa, a suradnik na projektu je Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

V.d. ravnateljice Javne ustanove Maksimir Nika Dolenc kazala ja kako je monografija namijenjena svima koji žele upoznati povijest i razvoj parka Maksimir, njegov značaj za naš grad i povijesni kontekst kroz koji se park Maksimir razvijao.

Prepoznatljiv simbol Zagreba

Urednik i autor monografije Antonio Jurčev istaknuo je kako je Park Maksimir od svog osnutka pa sve do danas zadržao status jednog od najprepoznatljivijih simbola Zagreba.

»Teško je pronaći riječi i epitete koji bi opisali njegov značaj za mnoge generacije Zagrepčana koje su odrastale uz njega, kao i važnost koju je imao za društveni, sportski i kulturni razvoj Zagreba u 19. i 20. stoljeću. Prigodom završetka radova na uređenju parka 1843. godine, biskup Juraj Haulik zapisao je sljedeće riječi na natpisu postavljenom na obelisk u Dolini dalija: „…on je danas glavnom gradu na čast, a domovini na diku“. Snagu tih Haulikovih riječi svjedočimo već više od dva stoljeća jer Zagreb zasigurno ne bi bio isti bez zelene oaze parka Maksimir i njegove bogate povijesti«, rekao je Jurčev.

Naglasio je kako je Maksimir već više od dva stoljeća omiljeno izletište i okupljalište Zagrepčana, koji su nekad u njemu tražili savršeni spoj prirode i umjetnosti, a danas u njemu traže mirnu zelenu oazu i bijeg od svakodnevne gradske vreve. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni