Predstavljena monografija “100 godina pulmologije i 10 godina imunologije”

Predstavljena monografija “100 godina pulmologije i 10 godina imunologije”

“Pola karijere sam proveo u intenzivnoj medicini i sad me čeka 30. obljetnica mog rada u intenzivnoj medicini u Vinogradskoj bolnici. Drago mi je zbog ovog priznanja, ali mi je veće zadovoljstvo kad dođem u bolnicu, gdje mi prilaze kolege i pozdravljaju s poštovanjem, gdje su mi sva vrata otvorena“, rekao je primarijus Mose

Ivana Vranješ

U Staroj gradskoj vijećnici u četvrtak je svečano predstavljena monografija 100 godina pulmologije i 10 godina imunologije.

Svečanosti su nazočili brojni zaposlenici Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju pri KBC-u Sestre milosrdnice te ravnatelji bolnica, predstavnici znanstvenih, kulturnih i političkih institucija.

Monografiju je predstavila predstojnica Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. Jasenka Markeljević.

„Ova monografija je objavljena povodom osnutka prve pulmologije u zemlji. Željeli smo obilježiti stoljetnost pulmologije u okviru bolnice koja je osnovana polovinom 19. stoljeća na inicijativu sestara milosrdnica i tadašnjeg biskupa Jurja Haulika. U monografiji smo u slici i riječi ovjekovječili proteklih 100 godina pulmologije, a istodobno se osvrnuli na proteklih deset godina, kada je struci pulmologije pridružena imunologija i radiologija. To su tri komplementarne struke koje imaju zajedničke dodirne točke i veliku budućnost s obzirom na napredak znanosti, istraživanja i spoznaja”, rekla je Markeljević.

Dodala je da je monografija spomen na entuzijazam svih koji su se proteklih stoljeća bavili pulmologijom te će biti temelj budućim generacijama.

Potpredsjednica Gradske skupštine prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina je čestitala zaposlenicima Zavoda na dosadašnjem radu i zaželjela uspjeh u budućem.

„U dijelu koji se odnosi na klinički rad učinili ste puno za građane Zagreba, ali i drugih dijelova Hrvatske, na čemu zahvaljujem. Očekujem da će vaš entuzijazam trajati idućih desetljeća. Drago mi je da je izdana monografija, jer će to biti putokaz onima koji dolaze iza vas, posebno u dijelu koji se odnosi na rad s bolesnicima i poštovanjem prema onima koji traže pomoć u zdravstvenim ustanovama“, poručila je Stavljenić-Rukavina.

Predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva, primarijus Neven Miculinić je rekao da su hrvatski pulmolozi uvijek slijedili moderna kretanja u svjetskoj i europskoj pulmologiji. Naglasio je da hrvatska pulmologija uskoro s Ministarstvom zdravstva započinje projekt u otkrivanju karcinoma pluća, a taj je projekt jedinstven u ovom dijelu Europe.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. Mario Zovak je naglasio da dugogodišnja tradicija bolnice obvezuje, a osvrnuo se i na daljnji razvoj pulmologije: „Svakodnevno se radi s ogromnim brojem pacijenata u uvjetima za koje bi svi voljeli da su bolji. No ponosan sam kao ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice da na Zavodu za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju trenutno radi mlada, energična i ambiciozna ekipa i ne sumnjam da će pulmologija biti u budućnosti još bolja“.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je da je 100 godina pulmologije i 10 godina imunologije lijepa obljetnica te poruka tradicije i budućnosti hrvatske medicine. No dodao je da ovaj KBC Sestre milosrdnice ima snažnu tradiciju i u liječenju ostalih bolesnika.

„U 100 godina pulmologije utkano je veliko znanje i volja za rad liječnika i medicinskih sestara. Oni su uspjeli dovesti ne samo pulmologiju, nego i hrvatsku medicinu uz rame najbolje europske medicine“, ustvrdio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine prof. dr. Drago Prgomet.

Na svečanosti su dodijeljene zahvalnice bivšim zdravstvenim djelatnicima za doprinos i požrtvovan rad na Zavodu za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, koji se prije zvao Zavod za plućne bolesti i tuberkolozu. Zahvalnice je uručio ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak, a primili su ih: Senka Broz, Đurđica Gec, Mladen Janaček, Davor Jurman, Slavko Miklić, Jakov Mose, Branimir Petrović i Branko Tkalec. Zahvalnica je posmrtno dodijeljena i Ivanu Grbcu, a primile su je njegove kćeri.

Jedna od nagrađenih je bivša glavna medicinska sestra Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatolgiju Đurđica Gec.

“Puno mi znači priznanje za moj rad i sretna sam što sam danas na ovoj svečanosti s dragim ljudima, s kojima sam godinama radila. Već sam šest godina u mirovini, a prije 50 godina sam počela raditi na tadašnjem Zavodu za plućne bolesti i tuberkolozu. Bilo je teško raditi, puno je materijala za rad nedostajalo, ali entuzijazam, volja i želja da se pomogne što više pacijentu pobijedili su poteškoće“, rekla je za ZG-magazin Gec.

Priznanje za predani rad dobio je i umirovljeni primarijus Jakov Mose, koji ima višegodišnje iskustvo kao liječnik subspecijalist pulmolog. Na tadašnjem Zavodu za plućne bolesti radio je od 1996. do 2014. godine. „Pulmologija je tada bila jedinstvena, znala se podjela odgovornosti, ali zbog zajedništva u vrlo teškim uvjetima rada sestrinstvo je odigralo vrlo važnu ulogu, one su tu pulmologiju držale na čvrstim nogama“, prisjetio se tadašnjih vremena primarijus Mose. Naglasio je da je kao liječnik radio u raznim dijelovima Hrvatske.

„Kao medicinar radio sam u ambulantama, hitnoj pomoći, intenzivnoj medicini, pulmologiji. Pola svoje karijere sam proveo u intenzivnoj medicini i sad me čeka 30. obljetnica mog rada u intenzivnoj medicini u Vinogradskoj bolnici. Drago mi je zbog ovog priznanja, ali mi je veće zadovoljstvo kad dođem u bolnicu, gdje mi prilaze kolege i pozdravljaju s poštovanjem, gdje su mi sva vrata otvorena“, rekao je za ZG-magazin primarijus Mose.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni