Predstavljena knjiga “Zagrebački skupštinski zapisi”

Predstavljena knjiga “Zagrebački skupštinski zapisi”

Veseli me da je iza 30 godina rada je ostalo nešto što može poslužiti budućim generacijama kao temelj od kojeg će krenuti u daljnje istraživanje“, rekao je Fleš koji je do 2017 godine obnašao dužnost zamjenika tajnika Gradske skupštine Grada Zagreba .

U prepunoj dvorani Hrvatskog državnog arhiva sinoć je svečano predstavljenja knjiga Zagrebački skupštinski zapisi, autora Predraga Fleša u izdanju AGM-a. Knjigu su predstavili književnica Dubravka Brezak Stamać, urednica Gordana Cvitan,ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura i sam autor Predrag Fleš.

Ova jedinstvena knjiga daje cjelovitu sliku Zagreba od vremena kad je utemeljen kao moderan srednjoeuropski grad do danas. Knjiga počinje pravnim ustrojem grada Zagreba i prati legislativu tijekom tri razdoblja, od 1850. do 1945., od 1945. do 1990. te od 1990. do 2017.

Autor opisuje 1850. godinu kada su carskim patentom Gradec, Kaptol, Nova Ves i Vlaška ulica spojeni u jedinstveni grad Zagreb što je početak modernog srednjoeuropskog grada i glavnog grada Hrvatske. Poglavlje “Zapisnici sjednica gradskog zastupstva od 1851. do konstituirajuće sjednice Gradske skupštine 2017. godine” čini knjigu sveobuhvatnom. Naime, autor kroz autentične dokumente, dokumentirano gradivo upoznaje čitatelje i s tešim razdobljem Domovinskog rata.

„Riječ je o izuzetno zanimljivoj knjizi zbog nekoliko stvari. Prvo, to je knjiga koja govori o Zagrebu na jedan specifičan način. Nekoliko je knjiga o Zagrebu, ali su napisane perom povjesničara, a ova je napisana perom pravnika i govori o događajima iz Gradske skupštine, gdje se kreirala politika grada Zagreba. To je prva i jedina knjiga koja govori o Skupštini i skupštinskim zapisima“, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva. Naglasio je kako je knjiga i svjedočanstvo o Zagrepčanima, o njihovom odnosu prema gradu, o njihovoj buntovnoj politici.

Povijest grba i zastave Zagreba

„Na samom kraju knjige autor nam donosi zanimljivu povijest zgrade Gradske vijećnice, priču o grbu, zastavi, počasnom lancu gradonačelnika, počasnim znakovima gradskih zastupnika kao i posljednji tekst o javnim priznanjima. Svojom knjigom autor zorno oslikava prilike koje su mijenjale političku sliku Zagreba i borbu njegovih građana na opstojnost, ali i perspektivniju budućnost, budućnost jasnih i određenih ciljeva“, istaknuo je Čutura. Kazao je kako ja autor pronicljiv kroničar svog grada, a zanimljivost njegovog rukopisa nije samo u izvrsno odabranom arhivskom gradivu, nego i u britkim komentarima vrhunskog analitičara. Čutura kao povjesnčar preporučuje svima da pročitaju ovu knjigu.

Autor Predrag Fleš je podsjetio da je knjiga imala već svoju promociju u Gradskoj skupštini pred gradskim zastupnicima, a sada je promovirana pred širom javnošću. Zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji ove knjige, a posebno Dinku Čuturi koji ga je poticao da ju napiše.

„Odlučio sam objaviti ovu knjigu iz razloga što zapravo takva knjiga ne postoji. Malo ljudi uopće je obavješteno i danas o radu predstavničkog tijela Skupštine, pa kad pitate građane gdje se nalazi Skupština u Zagrebu malo njih će znati pogoditi adresu. Mislim da se vrijedilo potruditi i ući u povijest, jer se povijest stvarala u gradskom zastupstvu, današnjoj Skupštini”, rekao je Fileš. Naglasio je da knjiga na temu gradonačelnika ima mnogo, ali nema o zastupstvu, praćenju svih sjednica i zato je njegov rad na knjizi trajao gotovo tri godine.

„Jako mi puno znači što je knjiga objavljena, pogotovo što se to dogodilo na moj odlazak u mirovinu. Sav svoj tridesetgodišnji rad zaokružio sam nekim iskustvom u knjizi. Veseli me da je iza trideset godina rada ostalo nešto što može poslužiti budućim generacijama kao temelj od kojeg će krenuti u daljnje istraživanje“, rekao je Fleš koji je do 2017 godine obnašao dužnost zamjenika tajnika Gradske skupštine Grada Zagreba .

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni