Predstavljena knjiga o kardinalu Alojziju Stepincu

Predstavljena knjiga o kardinalu Alojziju Stepincu

(Foto: predsjednica.hr)

„Kardinal Stepinac je svojim ljudskim, duhovnim i životnim putem, svom narodu, kao je rekao Sveti papa Ivan Pavao II., pružao kompas da bi se znao orijenirati“, istaknuo je kardinal Bozanić

U dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu sinoć je održano predstavljanje knjige Nada koja ne postiđuje, mons. Ratka Perića, mostarsko-duvanjskog biskupa.

Promociji knjige su nazočili mnogobrojni uglednici iz političkog i društvenog života te predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Ovu vrijednu knjigu je izdao pastoralni informativni list hercegovačkih biskupija Crkva na kamenu u povodu 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca. O knjizi su govorili mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, prof. dr. sc. Jure Krišto te autor knjige.

Knjiga je rezultat duhovnog razmišljanja. U knjizi se govori o pojedinim fazama života kardinala Stepinca, njegovom odnosu prema NDH i Anti Paveliću te o montiranom sudskom procesu. U knjizi je detaljno analizirano pismo od 18. svibnja 1943. godine koje je komunističko tužiteljstvo pripisalo kardinalu Stepincu, a ono je bilo najvažniji predmet optužnice i osude koju je izrekao komunistički sud na procesu blaženom kardinalu.

U knjizi se također navode dijelovi rasprave s procesa u kojem je kardinal Stepinac negirao da je autor ili potpisnik pisma.

„Sva poglavlja ove knjige su zanimljiva, kako za one koji o blaženiku Stepincu malo znaju, tako i za one koji su o njemu puno čitali ili slušali. Bio je prava svećenička duša, pun bratske ljubavi i apostolskog žara. Vrlo je intrigantno i zanimljivo poglavlje koje opisuje njegovo osmogodišnje razdoblje traženja zvanja, kada je mladi Stepinac odlučio studirati agronomiju, a u tom vremenu počinje njegovo zaručničko dopisivanje i dogovaranje o ženidbi s djevojkom Marijom koje je trajalo tri mjeseca. Iz sačuvanih pisama čitatelji knjige otkrivaju kako je kardinal Stepinac razmišljao o budućoj supruzi i obiteljskom životu”, rekao je mons. Želimir Puljić.

Naglasio je kako je inspirativno poglavlje i o Stepinčevom molitvenom životu, njegovom susretu s ljudima, njegovoj ljubavi prema Euharistiji i prema Otajstvu Križa koji je nosio. U knjizi su i svevremenske poruke iz duhovne oporuke kardinala Stepinca.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svom je govoru rekao da blaženi kardinal Alojzije Stepinac sve više privlači svojom svetošću.

„Blaženik je prepoznatljiv kao Božja prisutnost među nama. Kardinal Stepinac je svojim ljudskim, duhovnim i životnim putem, svom narodu, kao je rekao Sveti papa Ivan Pavao II., pružao kompas da bi se znao orijentirati. Za hrvatskog katoličkog vjernika Stepinac je postao polazište od kojega se uvijek iznova započinje, na njemu se nadahnjuje, učvršćuje i orijentira da bi nam se otvorili obzori budućnosti“, istaknuo je kardinal Bozanić. Dodao je da su Katolička Crkva, ali i hrvatski narod duboko obilježeni životom i smrću blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

„Blaženi je baštinik našeg identiteta. Upravo on, više nego itko nam postaje znak koji povezuje i ujedinjuje hrvatski narod u domovini i svijetu. Kardinal Stepinac je bio zagrebački nadbiskup, a ne politički vođa, to je istina koja je duboko zamagljena strahom i ustrajnim ponavljanjem teza propalih političkih ideologija“, poručio je kardinal Bozanić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni