Predstavljena knjiga “Dijete u središtu (sukoba)”

Predstavljena knjiga “Dijete u središtu (sukoba)”

(Ilustracija)

U Hrvatskom novinarskom domu sinoć je održana promocija knjige Dijete u središtu (sukoba) autorica prof. dr. Gordane Buljan Flander i mag. psihologije Mie Roje Đapić.

Knjiga se bavi danas sve prisutnijim problemom u društvu – razvodom roditelja koji svojom visokom konfliktnošću bitno utječe na dječji razvoj te je nastala kao rezultat dugogodišnjeg kliničkog rada. Sadržajno je podijeljena u dva dijela – teorijski i praktični.

„Ova knjiga govori o djeci koja su se našla u visokom konfliktu u razvodu roditelja, ali govori i o tome kako prepoznati da djeca pate te o tome kako sustav treba reagirati. U knjizi smo prenijeli najbolje europske i svjetske prakse koje smo nastojali prilagoditi našim uvjetima. Na razvod roditelja svako dijete reagira tugom, možda nekim povlačenjem u sebe i željom da se roditelji pomire. Međutim, to traje kratko ako roditelji adekvatno reagiraju, ako ne ulaze u visoki konflikt”, rekla je Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba. Pojasnila je da djeci ne šteti sam razvod roditelja, nego konflikt između njih te dječja prilagodba na razvod ovisi o stupnju konflikta roditelja.

„Mislim da je ova knjiga pitka i čitka. Voljela bih da je imaju stručnjaci koji u njoj dobivaju savjet kako raditi s djetetom, ovisno u kojem je ono stanju. Naime, drugačije se radi s djetetom koje je tužno zbog razvoda roditelja, a drugačije ako je dijete otuđeno, odvojeno od jednog roditelja“, izjavila je Buljan Flander. Izrazila je uvjerenje da će knjiga koristiti ne samo stručnjacima, nego i roditeljima u razvodu.

„Rad na knjizi je bio mukotrpan, ali i jedno predivno iskustvo. Knjiga obiluje primjerima, crtežima i pismima djece iz naše kliničke prakse te je time jedan emotivan proces. Isto tako obiluje i novim znanstvenim spoznajama sa svjetskih i europskih konferencija u posljednje dvije godine”, rekla je koautorica knjige mag. psihologije Mia Roje Đapić.

Na značaj knjige se osvrnula i sutkinja Vrhovnog suda RH Renata Šantek, koja se godinama bavi brakorazvodnim postupcima. „Po mom mišljenju knjiga ima veliki značaj za sve praktičare koji su ovlašteni odlučivati o pravima djece u postupcima koje vode, ali i za sve osobe koje se nalaze u brakorazvodnom postupku ili će se možda naći. Roditelji u takvim postupcima moraju zaboraviti na partnerske sukobe i voditi se zajedničkom cilju, a to je da sačuvaju dijete od manipulacija, od onih situacija koje nisu dobre za razvoj djece. Tako će svojom zrelošću i odgovornošću pomoći djeci da izrastu u zdrave i sigurne osobe”, istaknula je sutkinja Šantek.

O knjizi su govorili i recenzenti prof. dr. Predrag Zarevski i prof. dr. Dubravka Kocijan Hercigonja. Na promociji knjige nazočnima se prigodnim riječima obratio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je čestitao autoricama na njihovom izdanju.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni