Predstavljena knjiga “Branko Roglić – autobiografija”

Predstavljena knjiga “Branko Roglić – autobiografija”

„Riječ je o knjizi koja je kronologija jedne karijere, ali ona šalje i poruku da se može uspjeti i da se može biti pošten. To je poruka koja mnogima nedostaje“, rekao je Stjepan Mesić

Ivana Vranješ

U zagrebačkom hotelu Westin u četvrtak je predstavljena autobiografska knjiga Branka Roglića osnivača i vlasnika tvrtke Orbico, kojeg je lani tjednik Nacional uvrstio na top listu 50 najbogatijih Hrvata.

Promociji autobiografije hrvatskog poduzetnika nazočili su predsjednik Republike Zoran Milanović, bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt, izaslanik predsjednika Vlade akademik Zvonko Kusić i drugi visoki uzvanici.

U prigodnom govoru Roglić je istaknuo da je u autobiografiji prikazan nastanak i razvoj tvrtke Orbico, najveće europske kompanije za distribuciju robe široke potrošnje i kozmetike koja zapošljava 8000 radnika u 20 europskih zemalja.

Dodao je da je pisanjem autobiografije odlučio ostaviti trag o svom životu, o onome što je u 32 godine poduzetništva napravio zajedno s suradnicima poslujući u 20 europskih zemalja te je spomenuo da 1990-ih godina nije sudjelovao u pretvorbi i privatizaciji u Hrvatskoj.

„U knjizi sam napisao i neke preporuke za mlade poduzetnike koje bi im mogle pomoći u karijeri, jer sam i ja učio od starijih“ istaknuo je Roglić. Kako je rekao, knjigu je posvetio dvjema ženama – svojoj majci i supruzi.

O knjizi i Branku Rogliću kao uspješnom poduzetniku su govorili profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Ivo Bićanić, bivša predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, a u ime izdavača knjige Centra za pravo i demokraciju Miko Tripalo povjesničar Tvrtko Jakovina.
Deranja je naglasila da je Roiglić dao veliki doprinos HUP-u, a zbog njegove vizije, iskustva u gospodarstvu te predanog rada zahvalni su svi članovi Udruge.

„Najbolji primjer društveno odgovornog poslovanja je Branko Roglić koji kaže da je u biznisu kapitalist, a prema radnicima socijalist. Njegov odnos prema zaposlenicima može biti odličan primjer drugima”, zaključila je Deranja.

Knjigu je pohvalio je i bivši predsjednik Republike Stipe Mesić, kojem je Roglić bio savjetnik za strana ulaganja. „Riječ je o knjizi koja je kronologija jedne karijere, ali ona šalje i poruku da se može uspjeti i da se može biti pošten. To je poruka koja mnogima nedostaje“, rekao je Mesić. Pojasnio je da je kao predsjednik države uzeo Roglića za savjetnika za strana ulaganja jer je bio drukčiji od drugih u vrijeme, kako je rekao, jedne predatorske privatizacije, odnosno pljačke.

Nakon promocije na knjigu Branka Roglića u izjavi novinarima osvrnuo se i predsjednik Republike Zoran Milanović. Istaknuo je da knjigu treba pročitati svatko koga zanima posao, kako se stvaraju veliki sustavi i bogatstva. „Ovo nije knjiga o privatizaciji, jer nekakva autobiografija uspješne uspješne privatizacije u pravilu ne bi sadržavala sve elemente, puno toga bi se trebalo prešutjeti. Ovdje je sve čisto, jasno, bez države, bez stranaka, bez političkog pogodovanja”, rekao je predsjednik Milanović. Naglasio je da je Roglić svoje poslovno carstvo stvorio počevši od nule.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni