Predstavljena inicijativa za urbano pčelarstvo u Zagrebu

Predstavljena inicijativa za urbano pčelarstvo u Zagrebu

(Foto: Boris Jagačić)

Gradskog zastupnik Renato Petek i predsjednik udruge HUP Pčelinjak u Zagrebu Dražen Jerman jučer su predstavili inicijativu za urbano pčelarstvo.

Cilj inicijative je inicirati promjene odluke o načinu držanja pčela u gradu Zagrebu kako bi se urbano pčelarstvo omogućilo na području cijelog grada, ne samo na periferiji, kao do sada.

»Pčele su svuda oko nas, one ne poznaju granice gradskih četvrti, gdje mogu graditi zajednice, a gdje ne«, istaknuo je Petek. »Želimo urediti ovo pitanje jer trenutno suživot s pčelama već postoji, ali bez jasnih pravila o držanju pčela, tako da službe za uklanjanje rojeva pčela imaju puno posla, a građani nemaju informaciju gdje se one nalaze«, dodao je.

Dražen Jerman je predstavio projekt udruge HUP Pčelinjak koja je izradila i na svojim mrežnim stranicama objavila karte rojenja pčela u Zagrebu, odnosno gdje su do sada prijavljeni rojevi, zajednice pčela koje su se formirale oko nove matice.

Košnice u parkovima i na javnim zgradama

»Zašto ne bismo u strogom centru grada, na primjer na zgradama Gradske uprave, ponekog muzeja ili kazališta, imali košnice s pčelama u edukativne, znanstvene svrhe?«, pita se Petek. Uređenjem ovog pitanja uspostavila bi se pravila kako da se, sigurno za građane i pod nadzorom pčelara, omogući držanje pčela u gradskim parkovima, na Jarunu, na Bundeku i u Maksimiru, poručio je Petek.

Jerman objašnjava da se držanje pčela u gradu, prema pravilima struke, može vidjeti u brojnim svjetskim i europskim metropolama. Reguliranjem smještaja zajednica, riješila bi se i sigurnosno pitanje za one građane koji su alergični na ubod pčela. Ovaj bi prijedlog regulirao i brigu o zdravlju pčela.

Očuvanje ekosustava

Petek naglašava da bi se ovim prijedlogom poboljšala bioraznolikost, očuvanje okoliša i ekosustava, a time i bolja kvaliteta života i za ljude i pčele.

»Posebno veseli da u Zagrebu i Hrvatskoj imamo trend da se osobe s invaliditetom počinju baviti pčelarstvom što im podiže kvalitetu života. Sada već imamo sjajnih primjera uspješnih pčelara osoba s invaliditetom«, kaže Petek te zaključuje: »pčelice vole naš Zagreb, posebno od 2018. kad se pridružio Mreži gradova bez pesticida«.

Petek je inicijativu pretočio u prijedlog Gradskoj skupštini koja bi o njemu trebala raspravljati na sljedećoj sjednici 23. veljače 2023. (Zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni