Predstavljena hrvatska montažna gradnja

Predstavljena hrvatska montažna gradnja

Na Građevinskom fakultetu u Zagrebu domaće tvrtke koje se bave montažnom gradnjom predstavile su svoje proizvode projektantima kako bi ih upoznali sa prednostima i specifičnostima montažne gradnje.

Predstavljanje je organizirala Hrvatska gospodarska komora.

Izrada današnjih, modernih, montažnih kuća je brza i precizna. Većina njih na odredište stižu s ugrađenom kuhinjom, kupaonom, krevetima, ormarima, stolarijom i ostalim instalacijama. Od naknadnih radova, uglavnom ostaje samo tehnički pregled odnosno spajanje vode, struje, grijanja i hlađenja.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je kako pripreme za obnovu polako idu prema kraju, a obnova Banovine može početi puno prije nego obnova nekih urbanih cjelina i nema razloga da i ne počne.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo promet i veze Mirjana Čagalj rekla je kako HGK godinama promovira i potiče kupovinu domaćih proizvoda, a obnova od potresa idealna je šansa za jačanje hrvatskoga gospodarstva ugradnjom hrvatskih proizvoda. U Katalogu hrvatskih proizvoda već sada nalazi oko 4200 proizvoda, napomenula je.

»Arhitekti će već za nekoliko dana izaći s prijedlozima tipskih kuća, a nakon toga će proizvođači montažnih objekata dati svoje ponude«, najavila je Čagalj. Dodala je kako su montažne kuće adekvatniji izbor za Banovinu jer obnova mora biti brza. Uz to, ideja je i rasteretiti one koji se bave klasičnom gradnjom jer će oni obnavljati stanove.

Svoje je proizvode i reference predstavilo 16 tvrtki: Jedinstvo Krapina, Domprojekt, Arkada interijeri, Tremak, O.T.K. Tehnoplast profili, Concept Ing, Domusplus, T.c. Požgaj, Euromodul, Alu-forma, Lamel D&G grupa, Beton Lučko, Stenavert, Radmans Building Services.

Projektante su zanimali kapaciteti proizvodnje, mogućnost izrade temelja, udio hrvatskih proizvoda u kući, tipovi prozora koji se ugrađuju, načini transporta i sl. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni