Predstavljena edukativna platforma Dijalogija

Predstavljena edukativna platforma Dijalogija

Edukativna platforma Festivala tolerancije novi je digitalni interaktivni projekt izvaninstitucionalnog obrazovanja za mlade, a cilj joj je kroz inovativne sadržaje obraditi niz tema važnih za razvoj empatičnog društva

Filmovi, didaktički materijali, kvizovi, korisne poveznice, predavanja, edukativne prepiske, internetski razgovori, Edukacijska jutra te arhivski materijali s prethodnih edukacijskih programa Festivala tolerancije… Dio je to sadržaja nove edukativne platforme za učenje o toleranciji namijenjene primarno profesorima koji će koristiti ove materijale na školskim satovima, a potom i učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima. Digitalna platforma Dijalogija: pričajmo o tome dobila je preporuke Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

»Neki nas predmeti pripremaju da budemo dobri matematičari, fizičari, lingvisti ili rukometaši. Ovaj nas priprema da budemo dobri ljudi«, rekla je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

»Briga o mladima kao najznačajniji segment u razvoju demokratskog društva, pogotovo u današnje vrijeme u kojem smo svjedoci porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi, među djecom i prema pojedincima druge nacionalnosti, vjere ili rase, potaknula nas je još 2009. godine na uvođenje obrazovnog programa Edukacijska jutra«, dodala je.

Do sada je u Edukacijskim jutrima sudjelovalo više od 35 tisuća učenika iz Hrvatske i šire, a program je održan više od 80 puta u šest zemalja. Cilj programa je približiti mladima tragediju holokausta na njima razumljiv način, kroz filmski medij te uz svjedočanstvo preživjelih holokausta.

Prvo online Edukacijsko jutro organizirano u suradnji s Njemačkim veleposlanstvom u Zagrebu i Institutom za vanjsku kulturnu politiku SR Njemačke održao je 25. studenog dr.sc. Matthias Hass iz Memorijalnog i obrazovnog centra Kuće Konferencije u Wannseeu u Berlinu. Tematiziralo je progon i ubijanje europskih Židova, a nakon predavanja učenici su imali priliku razgovarati s profesorom Hassom i postaviti mu pitanja na online platformi.

»Pitanja hrvatskih učenica i učenika bila su vrlo dubokoumna te su pokazala da su se prethodno intenzivno bavili poviješću. Mislim da je vrlo važno da mladi u Hrvatskoj i cijeloj Europi imaju mogućnost da se intenzivno bave poviješću nacionalsocijalizma i holokausta«, istaknuo je profesor Hass.

Na Dijalogiji će se redovito dodavati novi sadržaji poput obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u siječnju. Moći će se pogledati i filmovi ”Lea i Darija” i ”Dječje carstvo” redatelja Branka Ivande, ”Jasenovački memento” Bogdana Žižića i ”Takva su pravila” Ognjena Sviličića. U pripremi su i filmovi u produkciji Festivala tolerancije. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni