Predstavljena brošura namijenjena širenju svijesti o demenciji

Predstavljena brošura namijenjena širenju svijesti o demenciji

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) su izdali brošuru pod nazivom Širenje socijalnih usluga u zajednici za pomoć osobama s demencijom.

Brošura izdana u okviru EU Projekta „Svi za pamćenje (SPAM)“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda predstavljena je u srijedu u Novinarskom domu.

Projektom „Svi za pamćenje (SPAM)“ se nastoji pružiti podrška oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije uspostavom popodnevnog boravka za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Brošura „Širenje socijalnih usluga u zajednici za pomoć osobama s demencijom“ izdana je u svrhu poticanja širenja svijesti o demencijama i uslugama u zajednici, a u njoj su svojim stručnim tekstovima pridonijeli mnogi autori.

U Zagrebu više od 17.000 oboljelih od Alzheimerove bolesti

Prema procjenama, na području Grada Zagreba živi više od 17.000 osoba s Alzheimerovom bolešću o kojima brine oko 50.000 osoba, najčešće članova obitelji. Sam projekt osmišljen je kako bi se u sustav zdravstvene skrbi integrirale socijalne usluge.

Dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i voditeljica projekta Svi za pamćenje (SPAM) istaknula je kako je Projekt počeo u jeku pandemije bolesti COVID-19.

Dodala je kako su napori stručnjaka bili usmjereni ka senzibiliziranju javnosti za potrebe osoba s demencijom i njihovih obitelji te da im pružene usluge u mjestu prebivališta ne jenjavaju.

Očekuje se da će ova brošura doprinijeti će širenju svijesti o demencijama i važnosti širenja i uvođenju novih socijalnih usluga u zajednici.

Projekt doprinosi općem i specifičnim ciljevima, promicanjem pomirenja poslovnog i obiteljskog života kroz razvoj dvije nove socijalne usluge na području grada Zagreba:

  • uspostave popodnevnog boravka za oboljele od AB i drugih demencija, svakog radnog dana od 16:00-20:00 i subotom od 7:00-15:00, i
  • vezane usluge prijevoza u boravak i mobilnog tima prema potrebi korisnika.

Važnost edukacija njegovatelja

Prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr.med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“  istaknuo je kako je period od 2020. – 2030. godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila „Desetljećem zdravog starenja“. Istaknuo je važnost edukacija formalnih i neformalnih njegovatelja, a posebno je istaknuo važnost komunikacije s osobama oboljelim od demencije u domovima za starije osobe, a o čemu Zavod provodi edukacije.

Skrb za osobe s demencijom često prelazi sve fizičke i psihičke kapacitete neformalnih njegovatelja (članova obitelji) te im trebaju potpora i savjeti stručnih osoba kako se skrbiti za oboljelu osobu, prilagoditi ponašanje, prostor i slično.

U okviru Projekta provode se i edukacije za formalne i neformalne njegovatelje i to u Gradu Zagrebu kao i na području šest županija.

Za više informacija o prijavi korisnika u popodnevni boravak kontakt: Klinika za psihijatriju Sveti Ivan: Jankomir 11, telefon: 01 3430 077, mail: boravak.spam@pbsvi.hr, www.pbsvi.hr (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni