Predstavljena bogata nakladnička djelatnost HAZU-a u protekloj godini

Predstavljena bogata nakladnička djelatnost HAZU-a u protekloj godini

„Nikada Akademija nije bila toliko društveno angažirana, pozivana od raznih institucija, ministarstava da se uključi, da bude pokrovitelj i tražili su našu ekspertizu“, istaknuo akademik Kusić kkazavši da je cilj Akademije da djeluje smireno kao neovisna, nepristrana ustanova, jer ona je Akademija svih građana Hrvatske

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti danas je predstavljena nakladnička djelatnost Akademije u 2017 godini. Naime, izdavačka djelatnost je jedna od temeljnih aktivnosti Akademije te je ova ustanova od osnutka do kraja 2017 godine objavila ukupno 6.340 svezaka raznih publikacija.

Prošle godine Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je ukupno 103 naslova raznih publikacija. Radi se o 21 knjizi, 19 zbornika radova, 35 svezaka časopisa, 11 kataloga izložbi, 4 knjige sažetaka, 6 spomenica preminulim akademicima, 2 partiture, 2 rječnika, 2 edukativne bilježnice i 1 crtački dnevnik. Od navedenih izdanja, 78 svezaka Akademija je objavila kao izvršni izdavač, a 25 svezaka kao suizdavač. Publikacije ukupno imaju 24.133 stranica znanstvenih tekstova iz svih grana znanosti i umjetnosti.

Potporom Zaklade HAZU objavljeno je 98 publikacija, među njima i 15 Akademijinih izdanja. Objavljena su i dva broja Glasnika HAZU u tiskanom i elektroničkom obliku. Članovi HAZU izvan Akademije objavili su još 58 knjiga te je zahvaljujući Akademiji i njezinim članovima u 2017. objavljeno ukupno 244 publikacija. Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić je rekao kako je prošla godina bila jedna od najaktivnijih godina Akademije u svim njezinim djelatnostima.

Najviša nacionalna znanstvena i umjetnička ustanova imala je ukupno 438 događanja, 114 simpozija, kongresa, okruglih stolova i sve relevantne teme su u društvu obrađene; od prava, gospodarstva, poljoprivrede, zdravstva, ekologije, povijesti. Zaklada HAZU je financirala 196 projekata, a važna je i međunarodna aktivnost Akademije koja je vrlo uspješna.

Niz međunarodnih susreta

„Akademija je imala niz međunarodnih susreta, posjetili smo slovensku i rumunjsku Akademiju. Čak četiri kineske delegacije posjetile su HAZU, kao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i mnogi ministri Vlade. Akademici HAZU-a dobili su nagradu za životno djelo Vladimir Nazor te nagradu za projektiranje aerodroma dr. FranjoTuđman, rekao je akademik Kusić. Naglasio je kako Akademija ima inicijative u svim važnim društvenim pitanjima te se očitovala nizom priopćenja.

„Nikada Akademija nije bila toliko društveno angažirana, pozivana od raznih institucija, ministarstava da se uključi, da bude pokrovitelj i tražili su našu ekspertizu. Cilj Akademije ja da utječe na društvena zbivanja, daje smjernice, da bude referentno mjesto, gdje se kreiraju stajališta sa znanstvenim, stručnim i etičnim postavkama. One teze koje se nisu činile atraktivnim ili značajnim nakon dvije ili tri godine pojavile su se u društvu nakon što su promovirane na Akademiji, one kapilarno ulaze u društvo“, istaknuo akademik Kusić. Kazao je kako je cilj Akademije da ne djeluje senzacionalistički, nego smireno kao neovisna, nepristrana ustanova, jer ona je Akademija svih građana Hrvatske.

Na nakladničku djelatnost Akademije osvrnuo se glavni tajnik HAZU-a, akademik Pavao Rudan.

„Za nakladničku djelatnost HAZU-a je veliki interes. To je izdavaštvo hrama kulture hrvatskog naroda, svih građana Republike Hrvatske, hrama znanosti, umjetnosti, retorike i stvaralaštva. Za izdavaštvo Akademije su zainteresirani znanstvenici, kulturni djelatnici, učenici, studenti. Svake godine objavljujemo niz naslova i distribuiramo ih različitim knjižnicama u zemlji i inozemstvu“,rekao je akademik Rudan. Kazao je da mlade najviše zanima Glasnik HAZU-a koji se počeo izdavati prije dvije godine i mladi mogu se upoznati s radom Akademije.

„U zadnjem je Glasniku akademik Mario Šlaus prikazao svoja antropološka istraživanja. Osim istraživanja mladi vole i književnost, vole čitati časopis Forum koji Akademija izdaje više od 50 godina”, istaknuo je akademik Rudan.

Likovne i medicinske publikacije

Tajnik Akademijinog razreda likovne umjetnosti, akademik Vladimir Marković je rekao kako je iz likovne umjetnosti objavljeno niz publikacija.

„Razred likovne umjetnosti je publikacije objavio posredstvom muzejskih galerijskih jedinica koje su u nadležnosti Akademijinog razreda, a to su Strossmayerova galerija starih majstora, Gliptoteka, Hrvatski muzej arhitekture i Grafički kabinet, a objavljuju se ne samo katalozi, nego i monografije“, rekao je akademik Marković. Strossmayerova galerija starih majstora objavila je monografiju Markiz de Piennes autora Borivoja Popovčaka, a u dva sveska izdala je i novu ediciju Slikom i rječju kroz Strossmayerovu galeriju starih majstora.

„U svom izdavaštvu aktivne su i druge galerijske jedinice. Gliptoteka je izdala katalog izložbe akademika Boureka i akademika Bučana. Grafički kabinet je prošle godine pokrenuo vrlo zanimljivu ediciju, a to su Grafički dnevnici u kojima su publicirani crteži,skice naših istaknutih umjetnika“, rekao je Marković.

Tajnik Akademijinog razreda za medicinske znanosti, akademik Marko Pećina je istaknuo kako je razred prošle godine objavio standardna izdanja kao što je knjiga Bolesti dojke,već 27 izdanje, knjiga Prevencija ateroskleroze, 23 izdanje te peto izdanje knjige Tumori prostate.

„U kontinuitetu izdajemo Rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. To je poznati časopis Akademije i medicinski razred posljednjih deset godina ga izdaje u kontintinuitetu na engleskom jeziku. Prošle godine najznačajnije izdanje je knjiga Narodna medicina, izvori i istraživanja. To je katalog izložbe Vremeplov u Strossmayerovoj galeriji, a to je djelo Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Muzej je formuran 2014 i vrlo smo aktivni. Na izložbi je prikazana povijest i razvoj medicine od početka 20 stoljeća do danas,a sve je sažeto u ovoj knizi“, istaknuo je akademik Pećina.

Na konferenciji za novinare publikacije su predstavili i tajnici Akademijihih razreda za društvene znanosti, razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, razreda za prirodne znanosti, razreda za književnost, razreda za filološke znanosti, razreda za tehniče znanosti te razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Izdavaštvo HAZU-a u 2017 godini je izloženo u atriju Akademijine palače do 28. veljače te zainteresirana javnost može razgledati vrijedna izdanja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni