Predstavljen znanstveno-tehnološki centar “Nikola Tesla”

Ključna zadaća centra Nikola Tesla je reindustrijalizacija Zagreba primjenom visokih tehnologija, a konkretni ciljevi su: povećanje izvoza, zapošljavanje – povećanje broja novootvorenih radnih mjesta, inovativnost i razvoj novih proizvoda, poticanje razvoja znanosti povezivanjem sa sveučilištima i znanstvenim institucijama i umrežavanje na širem gospodarskom području

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras održali su početkom tjedna konferenciju za medije na kojoj su predstavili projekt Znanstveno-tehnološkog centra „Nikola Tesla”. Nositelj projekta bit će Razvojna agencija Zagreb – TPZ d.o.o., a realizirat će se uz potporu Gradske skupštine Grada Zagreba i Ministarstva obrta i poduzetništva. Ključna zadaća Znanstveno-tehnološkog centra Nikola Tesla je reindustrijalizacija Zagreba primjenom visokih tehnologija, a konkretni ciljevi su: povećanje izvoza, zapošljavanje – povećanje broja novootvorenih radnih mjesta, inovativnost i razvoj novih proizvoda, poticanje razvoja znanosti povezivanjem sa sveučilištima i znanstvenim institucijama i umrežavanje potpornih institucija na širem gospodarskom području (Zagrebačka županija, NUTS regija, tehnološki parkovi, tehnopolisi) tako da centar bude središte.

bernardic_Maras

Razloge zbog kojih je Gradu Zagrebu neophodan ovakav projekt objasnio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić: „U Gradu Zagrebu nedostaje tehnološka infrastruktura za podršku visoko tehnološki orijentiranim i inovativnim tvrtkama, te start-up projektima koji su temeljni pokretači gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta. Svjesni smo teške situacije u globalnom gospodarstvu koja se naravno aplicira i na Hrvatsku. Međutim, upravo inovativnost, nove, svježe ideje mogu i moraju biti snažan pokretač oporavka. I naša je ideja, da Zagreb koji mora biti motor Hrvatske i na ovom planu, pokaže da može ponuditi takvim projektima mjesta i mogućnost za uspjeh. Zato je nama glavna namjera da ovaj projekt stvori znanstveno, tehnologijsko i poslovno okruženje koje potiče razvoj znanosti, kreativnost i poduzetništvo pružanjem adekvatne infrastrukture, savjetovanjem i pristupom strateškom networku. Sve to grad može uklopiti na jednom mjestu i tako poticati start-up zajednicu.“

Ministarstvo obrta i poduzetništva podržava projekt financijskim okvirom. „Drago nam je da je Ministarstvo poduzetništva i obrta prepoznalo ovaj projekt i današnjim dolaskom ministra Gordana Marasa jasno je pokazan pozitivan stav i dan nam je vjetar u leđa u interesu i u korist i start-up poduzetnika, i države, i grada. Dugo smo razgovarali o ovom projektu i već možemo konkretno govoriti o modelima financiranja projekta, i to: Modelu 1 – Sufinanciranje iz fondova: IPA 3 – Strukturni fondovi, Modelu 2 – Sufinanciranje iz domaćih izvora: Ministarstvo poduzetništva i obrta, Modelu 3 – Zajednička ulaganja s privatnim partnerima uz kredit razvojne banke i Modelu 4 – Mješoviti model.“, najavio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić.

Protiv odljeva obrazovanih ljudi

Zbog važnosti projekta na sljedećoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba bit će predložena rasprava o navedenoj temi. „Zaključkom Gradske skupštine želimo utvrditi sve što je potrebno da bi se ovakav projekt realizirao – lokacija, ciljevi koji se žele postići, potreba za ovakvim projektima koji nedostaju Zagrebu. Sukladno tome, zaključkom Gradske skupštine nastojat će se staviti svu imovinu grada u funkciju razvoja poduzetništva. Predlažemo prostor Zagrebačkog velesajma koji zahtijeva najmanja ulaganja.“, objasnio je Davor Bernardić.

„Glavni cilj je zadržati kvalitetne obrazovane ljude, sve poduzetnike s kvalitetnim idejama, da budu motor razvoja Zagreba i Hrvatske, a ne da nam odlaze u inozemstvo.“, naglasio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naglasio je da će, nakon izmjena Zakona o trgovačkim društvima koje omogućuju otvaranje jednostavnih poduzeća za 10 kuna, sljedeći koraci u poticanju novih i inovativnih poduzetnika biti smanjenje troškova infrastrukture i veća ulaganja u inkubatore. Tu Vlada RH očekuje potporu i partnerstvo jedinica lokalne samouprave, tvrtki, znanstvene zajednice i drugih lokalnih gospodarskih čimbenika. „Volio bih da se, osim Zagreba, u ovakve projekte uključe i druge jedinice lokalne samouprave. Ujedno bih i čestitao Gradskoj skupštini Grada Zagreba što je odlučila staviti gradsku imovinu u funkciju Znanstveno-tehnološkog centra.”, rekao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta

Predsjednik GSGZ-a osvrnuo se i na odabir imena Znanstveno-tehnološkog centra: „S obzirom na njegovu namjenu željeli smo da se centar zove po Nikoli Tesli. Čovjek koji je proslavio Hrvatsku zasigurno zaslužuje da glavni hrvatski grad osim ulice ima i jednu instituciju posvećenu njemu. Budući da će se u ovom centru ideje ljudi zasnivati upravo na inovativnosti kakvu je pokazivao i Tesla, smatramo kako je njegovo ime najprimjerenije i najdostojnije za ovu instituciju. Ono je postalo brand i tako ga treba shvaćati.“ (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni