Predstavljen zbornik “Etnografija Hrvata u Mađarskoj”

Predstavljen zbornik “Etnografija Hrvata u Mađarskoj”

(Foto: László Körtvélyesi)

U Mađarskom institutu u Zagrebu sinoć je predstavljen zbornik Etnografija Hrvata u Mađarskoj. Svečanom predstavljanju zbornika nazočili su brojni članovi Mađarskog instituta, Mađarskog etnografskog društva iz Budimpešte i gosti iz Mađarske te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U prigodnom govoru gradonačelnik Bandić je zahvalio na prijateljstvu i otvorenoj suradnji.

„Zajedno svaki sa svoje strane gradimo najljepše mostove između dviju država i bratskih naroda. Time ujedno sijemo i sjeme prijateljstva te kulturnog i gospodarskog prioriteta čije će plodove žeti naša djeca i unuci“, rekao je Bandić. Naglasio je da će večerašnji susret biti dobar doprinos i vjetar u jedra razmjeni kulturnih, gospodarskih i drugih civilizacijskih dostignuća hrvatskog i mađarskog naroda.

„Sve to ima i imat će punu potporu Grada Zagreba i mene osobno”, poručio je Bandić.

Ravnatelj Mađarskog instituta János Dezső je rekao da nacionalne zajednice u određenim državama su bogatstvo. „ To nije floskula, one daju drugu atmosferu, obogaćuju. Mađarska iznimno cijeni svoje nacionalne zajednice, pogotovo Hrvate“, rekao je Dezső.

Osvrnuo se i na značaj zbornika Etnografija Hrvata u Mađarskoj.

„Ovaj zbornik govori o običajima i etnografiji hrvatske nacionalne zajednice u Mađarskoj. Dokazuje kakvom se brigom i s kakvim interesom mađarski znanstvenici, etnografi i folkloristi okreću prema narodnim običajima Hrvata jer misle da je to jedno blago koje obogaćuje Mađarsku. Zbornik će koristiti Hrvatima koji žive u Mađarskoj, a njih je prema procjeni oko 60 tisuća, jer pomaže da se sačuva ono što su stoljećima stvorili. Također, zbornik će pomoći ljudima koji izučavaju etnografiju , pomoći će i hrvatskoj znanosti,etnografiji , jer se može vidjeti kakvi su Hrvati u Mađarskoj“, izjavio je Dezső.

Predstavljanje zbornika su izvedbom folklornih pjesama Hrvata u Mađarskoj uveličali etnograf i instrumentalist Zoltán Szabó i pjevač folklorne glazbe Franjo Devar- Kume.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni