Predstavljen roman “Ubijači vremena: Istočni krug sabljom i kistom”

Predstavljen roman “Ubijači vremena: Istočni krug sabljom i kistom”

(Slijeva: Damir Mikuličić, Gordan Pandža i Davorin Beršinić)

»Možda je Zapad osvojio izvanjski svijet svojom ekstravertnošću i logikom, znanošću i tehnologijom, ali u pogledu poznavanja svog unutarnjeg svijeta ima još jako mnogo za naučiti od introvertnog i intuitivnog Istoka«, istaknuo je Pandža

»Ovaj roman nije pisan za ubijanje vremena i ne očekujem da će ga čitati – ubijači vremena!«, rekao je filozof i pisac Gordan Pandža, u subotu u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, na promociji svog novog romana Ubijači vremena: Istočni krug sabljom i kistom. Pritom je dodao kako je roman plod višegodišnjeg istraživanja Istoka; njegove duhovnosti, filozofije i kulture, u kontekstu aktualnih civilizacijskih prijepora s Zapadom.

Upitan zašto se opredijelio za, u nas gotovo nepoznat, žanr filozofskog trilera – autor je odgovorio: »Zato što je u ovoj virtualnoj medijskoj matrici putem koje su ispremrežili suvremeni svijet inženjeri ljudskih duša i dizajneri tuđih života – filozofija najbolji triler koji se misaonom i slobodoumnom čovjeku može dogoditi. Takav čovjek neće dozvoliti da ga dovijeka zasljepljuje paučina koju od pamtivijeka spliću raznorazne ideologije; religijske, političke, socio-ekonomske, kojima je jedini cilj manipulirati i eksploatirati čovjeka – crpeći mu životnu energiju kojom se taj globalni matrix hrani i održava. Oni koji i dalje slijepo robuju toj kameleonskoj matrici nisu više nego – ubijači vremena!«

»Možda je Zapad osvojio izvanjski svijet svojom ekstravertnošću i logikom, znanošću i tehnologijom, ali u pogledu poznavanja svog unutarnjeg svijeta ima još jako mnogo za naučiti od introvertnog i intuitivnog Istoka čija mudrost se najneposrednije izražava kroz duhovnost i umjetnost«, istaknuo je autor pojašnjavajući razloge trajne zainteresiranosti Istokom.

No pritom je dodao kako nema potrebe izabirati čiji pristup je bolji jer ovaj naš zajednički i jedinstveni svijet može opstati samo ako uravnoteži unutarnje i vanjsko, duhovno i znanstveno, umjetničko i tehničko, a na to uravnoteženje je pozvano kako društvo tako i svaki pojedinac.

Pored kulturoloških razlika, autor u romanu propituje povijesne i civilizacijske uzroke suvremenog sučeljavanja Istoka i Zapada, smještajući brojna pitanja i prijepore u literarni kontekst potencijalne zavjere nalik onoj od 11. rujna. No unutar fabularnog okvira ovaj roman je zapravo jedno inicijacijsko putovanje kroz središnje duhovne škole Istoka od sufizma i hinduizma do budizma i taoizma, prolaz kroz mudrost, umjetnost i ratničku tradiciju – koje krucijalno definiraju nasljeđe i suvremenost Istoka, bez kojih nije moguće razumjeti njegov povijesni i aktualni sraz sa zapadnom civilizacijom.

Roman je objavljen u nakladi izdavačke kuće »Izvori«, a uz autora roman su predstavili urednik Damir Mikuličić te pjesnik i dramski umjetnik Davorin Beršinić. (N. N.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni