Predstavljen prvi regionalni upitnik za onkološke bolesnike

Predstavljen prvi regionalni upitnik za onkološke bolesnike

U regiji središnje i istočne Europe ne postoje podaci o ishodima liječenja koje pacijenti smatraju važnim te sve takve podatke preslikavamo iz zemalja zapadne Europe

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) u ponedjeljak je u Novinarskom domu predstavila prvi regionalni upitnik za onkološke bolesnike pod nazivom „Upitnik o ishodima onkološkog liječenja i skrbi”. Riječ je o projektu udruga oboljelih od raka iz 12 zemalja središnje i istočne Europe (Poljska, Slovačka, Češka, Mađarska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Bugarska, Makedonija, Albanija i Hrvatska)

Predsjednik KUZ-a Ivica Belina rekao je kako je upitnik preveden na 12 jezika i dostupan je na mrežnoj stranici https://survey.onkologija.hr/.

„Cilj provođenja upitnika i prikupljanja podataka je ukazati na konkretne nedostatke u postojećoj onkološkoj skrbi u zemljama regije. Naime, u regiji središnje i istočne Europe ne postoje podaci o ishodima liječenja koje pacijenti smatraju važnim te sve takve podatke preslikavamo iz zemalja zapadne Europe. Upitnik je već dostupan u Hrvatskoj i Sloveniji. Od danas će se promovirati i postati dostupan u ostalih 10 zemalja“, rekao je Belina. Online prikupljanje podataka trajat će do kraja ožujka 2019. godine, u čemu će dijelom sudjelovati i studenti medicine koji će razgovarati s pacijentima na onkološkim odjelima.

„U Hrvatskoj rezultate planiramo primijeniti u implementaciji mjera iz Nacionalnog plana za borbu protiv raka, kao i za moguću suradnju sa stručnim društvima u onkologiji“,istaknuo je Belina.

Pročelnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju prof. dr. Stjepko Pleština je rekao kako su ciljevi onkološkog liječenja izlječenje, produljenje i održavanje kvalitete života, osiguranje produktivnosti i aktivna socijalna participacija.

 „Liječenje bazirano na vrijednosti koju dobiva pacijent je personalizirano liječenje u kojem se liječenje kroji prema potrebama bolesnika, povećava vjerojatnost postizanja terapijskog odgovora i povećava suradljivost bolesnika u primjeni ciljane terapije“, istaknuo je doktor Pleština. Spomenuo je da pojavnost većine zloćudnih bolesti gotovo svugdje raste, ali u Hrvatskoj uz sve veći broj novooboljelih raste i smrtnost. Naglasio je važnost primarne prevencije, ranog otkrivanja i učinkovite dijagnostike te pravovremenog i optimalnog liječenja. Spomenuo je da je karcinom pluća na prvom mjestu kod muškaraca, dok je to kod žena rak dojke na prvom mjestu. Kod muškaraca i žena na drugom mjestu je kolorektalni karcinom, a na trećem mjestu je kod žena i rak pluća.

Uvjeren je da Nacionalni plan o borbi protiv raka koji se donosi neće ostati mrtvo slovo na papiru.

Docentica Vesna Ramljak s Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i predsjednica Europa Donna Hrvatska osvrnula se na aspekte kvalitete života žena oboljelih od raka dojke.

„Napretkom znanosti, novim načinom liječenja, novim lijekovima i pravovremenim otkrivanjem bolesti znatno se povećava preživljenje bolesti. Duljim preživljenjem otvara se prostor za razmišljanje i djelovanje na području kvalitete života“, rekla je Ramljak. Naglasila je kako je važno za svaku pacijenticu da tijekom liječenja ima osjećaj empatije i fokusiranosti. Potrebno je izgraditi partnerski odnos s liječnikom, povjerenje i otvoren razgovor te sudjelovanje u donošenju odluka oko vlastitog liječenja.

Sandra Karabatić iz Udruge za pomoć oboljelima od raka pluća Jedra rekla je da je udruga održala brojna predavanja o raku pluća te je postignut značajan napredak u njegovom liječenju. Međutim, smrtnost od raka pluća je i dalje velika. „ Svi članovi udruge čekaju da počne screening program za rano otkrivanje bolesti jer je to jedan od temelja produženja života, a u nekoj situaciji izlječenje bolesti“, rekla je Karabatić. Osvrnula se i na postojeću stigmu te je spomenula primjer pacijentice koja se pet godina bori s rakom pluća, bolest je u stabilnoj fazi, ali je morala otići u mirovinu iako je uz sve terapije mogla normalno finkcionirati na svom radnom mjestu. No pacijentica nije posustala i bavi se obrtom.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni