Predstavljen prvi hrvatski sveučilišni udžbenik za vinarstvo

Predstavljen prvi hrvatski sveučilišni udžbenik za vinarstvo

(Autorica udžbenika Stanislava Herjavec)

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu jučer je održana promocija udžbenika ˝Vinarstvo˝, prvog sveučilišnog udžbenika iz ovog područja na hrvatskom jeziku, autorice Stanislave Herjavec, s povodom obilježavanja 100. obljetnice AFZ.

„Ovaj udžbenik predstavlja abecedu tehnologije proizvodnje vina i uvjeren sam da će, uz naše studente, znanstvenike i stručnjake, biti nezaobilazno štivo i vinarima kojima je proizvodnja vina izvor egzistencije i koji su svjesni da ovu tehnološki iznimno složenu proizvodnju nije moguće razvijati bez implementacije znanja, inovacija i najnovijih tehnoloških dostignuća“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Naglasio je da Hrvatska ima veliko bogatstvo vinskih sorti, samo autohtonih više od 120, te da je to dio našega identiteta. „Zato nam je u HGK želja da pod jedinstvenim zaštićenim brandom Vina Croatia – vina mosaica, koji je otisnut i na poleđini ove knjige, cijelu Hrvatsku brendiramo kao zemlju vina. Da naša Istra, Dalmacija, Slavonija i Središnja Hrvatska postanu perjanice enološke i gastronomske ponude, kako je slučaj s Bordeauxom u Francuskoj ili Toscanom u Italiji, te da turisti koji dolaze kod nas tragajući za autentičnim doživljajem upravo konzumacijom vrhunskih vina i gastronomije“, poručio je Kovačević.

Autorica knjige zahvalila je svima koji su joj pomogli u stvaranju knjige za koju se nada da će biti putokaz novim generacijama. „Tijekom cijele svoje karijere u visokom obrazovanju vodila sam se poslovicom da nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati. Vino je za mene jedan čaroban svijet i žao mi je što ne mogu do kraja spoznati njegovu ljepotu“, kazala je Herjavec, dodavši da moramo čuvati stare tehnologije, ali i pratiti moderne trendove u proizvodnji vina.

Prodekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Ivica Kisić izjavio je da je ova knjiga važna za popularizaciju znanosti, osobito agronomske struke.

Dejan Škrbić, direktor nakladnog zavoda Globus koji je izdao knjigu, objasnio je da je riječ o djelu koje nije nastalo odjednom, već iza njega stoji mnogo godina rada i znanstvenih istraživanja primijenjenih u proizvodnji.

Udžbenik Vinarstvo sadrži temeljna znanja iz područja enologije, enokemije (koautorica Luna Maslov Bandić), enomikrobiologije, enotehnologije i senzornog vrednovanja kvalitete vina, kao i opis organoleptičnih svojstava autohtonih i introduciranih bijelih i crnih vinskih sorti. Koautorica udžbenika je Luna Maslov Bandić.  (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni