Predstavljen projekt “Za radno mjesto bez mobbinga”

Predstavljen projekt “Za radno mjesto bez mobbinga”

U ovom projektu utjecat će se na sustav već od fakulteta, pa sve do sudaca i drugih stručnjaka, ne bi li se smanjio broj žrtava mobbinga

U Gradskoj upravi predstavljen je EU projekt prevencije i jačanja pravne pomoći i znanja o mobbingu „The right on mobbing free work – Za radno mjesto bez mobbinga“, vrijedan više od 160.000 eura, od čega EU učešće iznosi 90%. Nositelj projekta je Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Pravnim fakultetom iz Osijeka.

Zagreb se u projekt uključio kao nastavak dosadašnje dobre i uspješne suradnje s Udrugom Mobbing, koja ulaže velike napore na promidžbi ljudskih prava – posebice u pogledu zaštite prava i dostojanstva radnika. Tema kojom se bavi ovaj projekt upravo je iz područja promicanja ljudskih prava što je jedan od prioritetnih ciljeva Grada Zagreba.

Projekt će kreirati i testirati predložak protokola o postupanju u slučaju zlostavljanja na radu u trgovačkim društvima, ustanovama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, predstaviti ga lokalnim i regionalnim vlastima putem asocijacija županija i gradova, provesti javnu anti-mobbing kampanju te, među ostalim, uspostaviti e-learning sustav za učenje o mobbingu.

„Pozdravljam ovaj projekt, sretan što Grad Zagreb kao partner, još jednom može demonstrirati, i ne samo riječima, da je preduvjet da nešto napravimo sinergija timskog rada i zadovoljstvo na poslu, kako bi se oslobodile sve kreativne sposobnosti pojedinaca“, istaknuo je gradonačelnik.

Ne postoji mehanizam zaštite

Pomoćnica pročelnika Mirjana Zubak naglasila je da se o mobbingu u Hrvatskoj mnogo govori, no još uvijek ne postoji efikasan mehanizam zaštite žrtava mobbinga.

Cilj projekta je jačanje suradnje između javnog sektora, akademske zajednice i civilnog društva u Hrvatskoj s ciljem podizanja učinkovitosti zaštite ljudskih prava.

Specifičan cilj projekta je uvođenje novih alata i metoda koje će koristiti regionalne/lokalne vlasti i organizacije civilnog društva u zaštiti žrtava mobbinga i time podizati kapacitet i sposobnost civilnog društva i osiguranje sveobuhvatne zaštite i podrške žrtvama mobbinga.

Predsjednica Udruge Jadranka Apostolovski istaknula je kako se radi o jedinstvenom hrvatskom projekt protiv mobbinga, jer je prvi put fokus na prevenciji i osnaživanju pravnog sustava, ne bi li se ovaj problem spriječio u korijenu: „U ovom projektu utjecat će se na sustav već od fakulteta, pa sve do sudaca i drugih stručnjaka, ne bi li se smanjio broj žrtava mobbinga“.

Kako se naglasilo, Pravni fakultet u Osijeku uspostavit će e-learning sustav za pravni i edukacijski materijal o mobbingu za studente prava, pravnike, odvjetnike, suce, socijalne radnike, javne ustanove, te stručnjake za ljudske potencijale u poduzećima. Udruga mobbing će koordinirati pripremu predložaka za anti –mobbing protokole u poduzećima, ustanovama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, dok će Grad Zagreb raditi na promicanju i što većem prihvaćanju protokola.

„Središnji online sustav za učenje o pravnim i srodnim temama vezanim za problem mobbinga bit će veliki napredak i za pravnu struku“, rekao je Boris Bakota, dekan  Pravnog fakulteta u Osijeku, dodavši da posebno veseli što će se sustav za učenje iskoristiti kao prednost brzog, efikasnog i potpunog usvajanja znanja o pravnoj materiji povezanoj s mobbingom. (zagreb.hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni