Predstavljen projekt uređenja Parka Maksimir

Predstavljen projekt uređenja Parka Maksimir

Uredit će se Prvo i Drugo maksimirsko jezero te će se izgraditi pristaništa za čamce i šetnica. »Za tri godine ćemo otvoriti obnovljeni Park Maksimir sa svim pratećim sadržajima«, najavio je gradonačelnik Milan Bandić

»U Parku Maksimir do kraja 2021. godine izgradit će se ili obnoviti dvanaest infrastrukturnih objekata«, najavljeno je u utorak u zagrebačkom Zoološkom vrtu gdje je predstavljen projekt Gradski prozori u prirodu – unapređenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture.

»Krećemo u realizaciju druge faze Projekta koji za cilj ima revitalizaciju Parka Maksimir te dizanje standarda i poboljšanje uvjeta za Zoološki vrt, a sve u skladu sa Strategijom izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Zagreba 2016. – 2020. Za tri godine ćemo otvoriti obnovljeni Park Maksimir sa svim pratećim sadržajima«, najavio je gradonačelnik Milan Bandić.

Ravnatelj Javne ustanove Maksimir Luka Čuljak je objasnio da će se u sklopu projekta napraviti Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti, Interpretacijski centar zaštićene autohtone faune, Bioforenzični laboratorij te prikaz vodenih staništa. Uredit će se Prvo i Drugo maksimirsko jezero te će se izgraditi pristaništa za čamce i šetnica.

U Drugom maksimirskom jezeru će se obnoviti populacija riba te izgraditi bioremedijacijski otočić koji pomaže pri prirodnom pročišćavanju vode. Uredit će se hortikultura Parka Maksimir, postavit će se parkovna i urbana oprema, info pultovi te ugostiteljski i prodajni kiosci.

Ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok naglasio je da se ovim projektom unapređuje i stvara nova atraktivna posjetiteljska infrastruktura koja doprinosi razvoju suvremene i integrirane turističke ponude Zagreba. Kako bi Park i Zoološki vrt postali dostupniji građanima s poteškoćama u kretanju, najavio je Skok, uskoro će se nabaviti i vozilo za osobe s invaliditetom.

Projekt je sufinanciran novcem Europske unije i vrijedan je gotovo 35 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 14 milijuna kuna. Projekt uključuje i niz edukativnih programa te sadržaja koji će u većini biti prilagođeni osobama sa senzornim oštećenjima.

Korisnik sredstava i nositelj Projekta je Grad Zagreb, s parterima Javnom ustanovom Maksimir, udrugom Biom, Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir i udrugom Vjetar u leđa, a suradnik na Projektu je Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

Provedba Projekta je započela 1. listopada 2018., a očekivani završetak aktivnosti je 31. prosinca 2021. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni