Predstavljen projekt “Socijalno se uključi i zaposli – SUZI”

Predstavljen projekt “Socijalno se uključi i zaposli – SUZI”

Kao opći cilj projekta Petrović je istaknuo poticanje stručne osposobljenosti i zapošljavanje teško zapošljivih žena

„Socijalno se uključi i zaposli – SUZI“ projekt je Grada Zagreba u potpunosti financiran EU sredstvima, ukupne vrijednosti 9,912.004 kuna, a kojem je cilj poticanje stručne osposobljenosti i zapošljavanja teško zapošljivih žena pripadnica višestruko marginaliziranih skupina.

Projekt su na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj upravi predstavili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, voditelj Službe za nacionalne manjine u Uredu za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava i voditelj projekta Andrija Petrović, pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih uime članova projektnih timova za provedbu projekta te časna sestra Jelena Lončar iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije uime svih partnera na projektu.

Gradonačelnik Bandić je naglasio kako je Zagreb socijalno najosjetljivija europska metropola: „Ovo je još samo jedan korak ka tome, točka na i.“ Rekao je kako projekt ima dvojaku dobrobit – i za sugrađane kojima je potrebna pomoć u kućanstvu i za inače teško zapošljive žene, pripadnice marginaliziranih skupina, a koje će sljedeća 24 mjeseca imati stalan posao.

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, a razdoblje provedbe je 30 mjeseci. Provedba je započela u kolovozu 2019. i traje do veljače 2022. rekao je Petrović. Objasnio je da je nositelj projekta Grad Zagreb, a provodi se na razini pet gradskih upravnih tijela: Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava (Ured prijavitelj), Ureda gradonačelnika, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradskog ureda za branitelje te Ureda za programe i projekte EU.

„Projektni partneri su Regionalni ured Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Zagreb, zatim Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Zajednica udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Grada Zagreba (HVIDRA) te Unija Roma Hrvatske.“

Kao opći cilj projekta Petrović je istaknuo poticanje stručne osposobljenosti i zapošljavanje teško zapošljivih žena, pripadnica višestruko marginaliziranih skupina. Kao specifične ciljeve naveo je osnaživanje i uključenje u programe stručnog usavršavanja za tržište rada 50 nezaposlenih žena te njihovo zapošljavanje na poslovima skrbi u kućanstvu za 250 osoba starije životne dobi ili osoba u potrebi. Ciljna skupina su Romkinje, žrtve obiteljskog nasilja, žene branitelja (HRVI), žene beskućnice i dugotrajno nezaposlene žene iznad 50 godina starosti, sve sa maksimalno srednjoškolskim obrazovanjem. „Bit će zaposleno i pet kontrolora koji će pratiti izvršavanje preuzetih obveza na terenu te zadovoljenje potreba krajnjih korisnika“, zaključio je voditelj projekta te zahvalio gradonačelniku na prepoznavanju vrijednosti projekta kao i na potpori.

Pročelnica Helfrih naglasila je kako projekt predstavlja nadstandard u pružanju socijalnih usluga u Gradu Zagrebu te je ključan u smislu „nadgradnje“ niza socijalnih usluga koje Grad Zagreb sustavno provodi već godinama. Pohvalila je i suradnju svih nadležnih gradskih ureda sa partnerima na projektu koji je kako je rekla, usklađen sa svim strateškim dokumentima Grada Zagreba. „Naš cilj je razvoj socijalnih usluga, sukladno potrebama građana pa su i sve snage usmjerene uspjehu ovog projekta.“

„S obzirom da postoji sve veća potreba za organiziranom skrbi u kući za starije osobe, ili za osobe u potrebi za poslove pomoći u kućanstvu, ovaj oblik pomoći možemo nazvati iskorakom u odnosu na institucionalne oblike pružanja socijalne skrbi dosada.“

Okupljenima se obratila sestra Lončar iz zagrebačkog Caritasa: „Radosni smo što ćemo kroz ovaj projekt ne samo pomoći i osposobiti dugotrajno nezaposlene osobe, nego i poboljšati kvalitetu života starijih i nemoćnih sugrađana.“ Objasnila je da Caritas već brine o 90 nemoćnih osoba, a zahvaljujući razumijevanju Grada Zagreba, proširit će brigu na veći broj korisnika. Caritas je već zaposlio pet žena u okviru projekta, a u tijeku je zapošljavanje njih još pet. (zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni