Predstavljen projekt “Pomoćnici u nastavi kao potpora inkluzivnom obrazovanju”

Predstavljen projekt “Pomoćnici u nastavi kao potpora inkluzivnom obrazovanju”

Grad Zagreb je 2007. godine prvi krenuo s financiranjem pomoćnika u nastavi, a danas financiraju gotovo 380 pomoćnika

U Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt „Pomoćnici u nastavi / stručni komunikacijski posrednici kao potpora inkluzivnom obrazovanju“. Riječ je o projektnom prijedlogu s kojim se Grad Zagreb po drugi puta prijavio na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a kojeg je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Vrijednost projekta je 5.410.997,30 kuna od čega je Gradu Zagrebu dodijeljeno 4.500.000,00 kuna bespovratnih sredstava.

„Grad Zagreb je 2007. godine prvi krenuo s financiranjem pomoćnika u nastavi, a danas financiramo gotovo 380 pomoćnika. Čestitam gradskim uredima: za obrazovanje, kulturu i sport, za programe i projekte Europske unije i za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, što su odradili odličan posao – ovim projektom je 160 učenika s teškoćama u razvoju dobilo pomoć“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić, dodavši da je ovo samo početak i zagrijavanje te da bi prava priča počela funkcionirati, država treba biti učinkovitija i donijeti provedbene propise o uključivanju i financiranju pomoćnika u nastavi.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić naveo je tri specifična cilja u provedbi projekta: uključivanje i integracija učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno obrazovne, neposredna profesionalna potpora učenicima s teškoćama kroz stručni rad osposobljenih pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika te kvalitetna i potpuna provedba nastavnog plana i programa za sve učenike u razrednim odjeljenjima u koja su uključeni učenici s teškoćama u razvoju.

„Ovaj projekt dokazuje da postoji mnogo sredstava, radi se o gotovo dvije milijarde eura, na raspolaganju kroz Europski socijalni fond upravo za financiranje aktivnosti i programa koje institucije, ustanove i udruge provode kao svoju redovnu djelatnost“, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije Jelena Ricov.

Kako se naglasilo, kroz prošlogodišnji projekt izrađena je i Brošura o radu pomoćnika u nastavi kao dodatna pomoć u svakodnevnom radu s djecom s teškoćama u razvoju te kao sredstvo informiranja javnosti o samom radu pomoćnika u nastavi. (zagreb.hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni