Predstavljen projekt “Knjiga svima i svuda”

Predstavljen projekt “Knjiga svima i svuda”

U projektu sudjeluje više od 120 knjižara koji će nuditi knjige po akcijskim, sajamskim cijenama, odnosno s popustima od 20 do 90 %.

Međunarodni sajam knjiga Interliber je otkazan zbog epidemiološke situacije, ali čitatelji neće ostati zakinuti dobre literature, rečeno je u ponedjeljak u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore na predstavljanju projekta „Knjiga svima i svuda“. Kroz ovaj projekt Zajednice nakladnika i knjižara HGK će od 10. do 15. studenoga sajamske aktivnosti preseliti na zajedničku online platformu.

U projektu sudjeluje više od 120 knjižara koji će nuditi knjige po akcijskim, sajamskim cijenama, odnosno s popustima od 20 do 90 %.

Predsjednik Zajednice Slavko Kozina je pojasnio da će čitatelji knjige moći kupiti na posebnoj mrežnoj stranici u sklopu portala Zajednice nakladnika i knjižara. Na mrežnoj stranici “Knjiga svima i svuda” objavljena je ponuda knjiga koja će se moći kupiti na stranicama knjižara i nakladnika. Uz to će se nuditi i poseban Premium program kroz koji će birani autori svakodnevno predstavljati svoje naslove na trećem programu HRT-a i putem Youtube kanala ZNK.

Predsjednik HGK Luka Burilović zahvalio je na podršci suorganizatorima projekta – Ministarstvu kulture i medija i Gradu Zagrebu.

„Ponosan sam na Zajednicu knjižara i nakladnika koji su uložili puno truda kako bi ove godine, usprkos teškoj situaciji, knjiga došla u prave ruke. Sprječavanje zastoja u poduzetničkim aktivnostima je primarni cilj projekta i pokazatelj da Hrvatska gospodarska komora sa svojim suorganizatorima i ovaj put pronalazi adekvatne odgovore na izvanredne situacije“, istaknuo je Burilović.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je istaknula da je Ministarstvo od početka krize uzrokovane koronavirusom osiguravalo potpore samostalnim umjetnicima.

„Maksimalno smo fleksibilizirali naša programska sredstva, ali je i država bila jedna od prvih koja je krenula u otvaranje i osmišljavanje alternativnih načina odvijanja kulturnih sadržaja“, rekla je ministrica. Naglasila je kako je resorno ministarstvo za Zajednicu nakladnika i knjižara predvidjelo 650.000 kuna za nastupe i organizaciju sajmova u Hrvatskoj i inozemstvu.

„Kao i u drugim djelatnostima te novce nismo povlačili nego smo ih stavili na raspolaganje da se mogu uložiti u neke nove oblike dolaska do publike”, izjavila je Obuljen Koržinek. Naglasila je da kroz online platformu nakladnici su pripremili novitete te je uvjerena da će čitatelji na to reagirati. Apelirala je da se knjige kupuju i daruju jer se tako pomaže nacionalnoj kulturi, ali i nakladnicima i knjižarima.

„Grad Zagreb je prepoznao ovaj projekt čiji je cilj očuvanje kulturne baštine i radnih mjesta. Kao potporu projektu Grad Zagreb je dao 125.000 kuna sa željom da platforma zadovolji potrebe i želje nakladnika, autora i čitatelja dobre literature”, istaknula je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Katarina Milković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni