Predstavljen projekt Aquarium Zagreb

Projekt je zamišljen kao novi turistički proizvod Zagreba kojim se želi prikazati nacionalno podvodno bogatstvo

U prostorijama Gradske uprave jučer je predstavljen prijedlog projekta Aquarium Zagreb. Projekt je zamišljen kao novi turistički proizvod Zagreba i njime želi prikazati nacionalno podvodno bogatstvo. U suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada, projekt je predstavila tvrtka Adria Ihtis d.o.o., kao nositelj projekta, te  Arhitektonski fakultet i Veterinarski fakultet iz Zagreba.  Aquarium Zagreb je rađen isključivo u suradnji sa domaćim sveučilišnim stručnjacima te je kao takav u potpunosti hrvatski proizvod. Planira se ugradnja opreme u skladu s najnovijim tehničkim i tehnološkim rješenjima. Okosnica i stup Aquariuma bila bi Sveučilišna i akademska zajednica, a prema očekivanjima, u konačnici, u Aquariumu bi bilo zaposleno oko 50 radnika.

„Projekt svakako zaslužuje podršku i daljnju razradu“, komentirao je gradonačelnik Milan Bandić, izrazivši zadovoljstvo kvalitetom ideje i stupnjem razrađenosti, ali i njenim uklapanjem u strateške razvojne ciljeve i prioritete Grada.

Iz projektnog prijedloga:

Republika Hrvatska ima 33.200 km2 površina morskih voda, preko 98 km2 jezera te 3.815 km rijeka u kojima živi 589 vrsta ribe i 7.505 beskralježnjaka. Grad Zagreb kao glavni grad Republike Hrvatske ujedno je centar kulture, obrazovanja, turizma, industrije i sporta. Edukativni potencijal Aquariuma Zagreb leži prije svega u „živom“ primjeru za nastavu prirode i društva, te biologije za više razrede. Djeca vrtićke dobi bi kroz igru naučila i vidjela kako izgledaju ribe, rakovi, koralji i drugi organizmi.

Djeci osnovnih škola Aquarium Zagreb služio bi kao živa učionica gdje bi interaktivno učila o ponašanju riba i životinja u određenim situacijama itd. Srednjoškolski uzrast mogao bi interaktivno učiti o razlikama između slatkovodnih i morskih riba, te upoznati kompletnu podvodnu floru i faunu Jadrana, koraljnih grebena, jezera, rijeka i potoka u Hrvatskoj i svijetu.

Objekt Aquariuma Zagreb bio bi građen na osnovi najnovijih znanstvenih dostignuća vezanih uz ekološku gradnju, potpuno energetsko-zeleni, ekološki objekt bez emisije CO2 plinova. Gotovo u cijelosti, objekt bi funkcionirao na principu iskorištavanja energije sunca, vode i zemlje bez potrebe trošenja vanjskih energenata. Za realizaciju projekta, prema prijedlogu nositelja, osnovalo bi se društvo posebne namjene kao oblik javno-privatnog partnerstva, model koji se temelji na članskom odnosu javnog i privatnog partnera u zajedničkom trgovačkom društvu. Financiranje projekta dijelom je predviđeno iz operativnih programa Europske unije.

U zaključku, nositelji projekta su naglasili društvenu, socijalnu i humanitarnu dimenziju projekta Aquarium Zagreb koja se iskazuje kroz brigu za starije građane, osobe sa invaliditetom, umirovljenike i hrvatske ratne vojne ivalide. Donacijama od prodanih ulaznica Aquarium Zagreb bi se uključio u borbu protiv svih formi diskriminacije. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni