Predstavljen program obnove povijesne jezgre Zagreba

Predstavljen program obnove povijesne jezgre Zagreba

(Foto: zagreb.hr)

U povodu druge obljetnice zagrebačkog potresa, u Staroj gradskoj vijećnici e u utorak, 22, ožujka predstavljen prijedlog Programa cjelovite obnove povijesne jezgre grada Zagreba.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je istaknuo da je zakonska obveza Grada da ima takav dokument. „Cijeli Program složen je kao vizija, ne samo za konstruktivnu obnovu povijesne jezgre, već za svaku moguću obnovu“, rekao je.

Istaknuo je da je centar Zagreba srce grada koje treba biti živo, a ovaj dokument predstavlja viziju tog centra.

„Ne želimo da je središte grada samo za turiste, niti mrtvo jer u njemu nitko ne živi. To se dogodilo u brojnim europskim i svjetskim metropolama i sada prijeti gradu Zagrebu, upravo zbog nedovoljno brze obnove. Ljudi su otišli iz centra. Ne krene li se s obnovom, postoji mogućnost da se neće ni vratiti, a ti će se stanovi pretvoriti isključivo u apartmane. To se Zagrebu ne smije i neće dogoditi. Mi ćemo napraviti apsolutno sve što je u našoj moći da se to ne dogodi“, tvrdi Tomašević.

Energetska i prometna obnova

Naglasio je da obnova povijesne jezgre uključuje energetsku obnovu, zelenu obnovu kao i obnovu prometa. Radi se o procesu kojeg je započeo Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba. Dokument se temelji na radu desetak studija i u tom smislu je početak javne i društvene rasprave. Gradonačelnik je pozvao sve stručnjake i građane da se uključe u razvoj tog dokumenta.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović rekao je da ovaj dokument sadrži smjernice ne samo kako obnoviti zgrade u centru Zagreba, nego i kako u idućih nekoliko desetljeća unaprijediti kvalitetu života u gradskoj jezgri, smanjiti prometne gužve, obnoviti komunalnu infrastrukturu te povećati zelene površine. Dodao je da se radi o promišljenoj viziji koja uključuje ekološke i energetske komponente te sadržaje koji će popuniti grad i vraćati građane u njega.

Uz gradonačelnika i čelnika Skupštine, okupljenima su se obratili i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet te autori Programa.

Program cjelovite obnove povijesne jezgre Zagreba nalazi se i u javnoj raspravi kako bi svi Zagrepčani mogli dati svoje mišljenje, pohvale i kritike. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni