Predstavljen program Adventa u korona uvjetima

Predstavljen program Adventa u korona uvjetima

„Ove godine u dogovoru sa stožerima neće biti organizirano klizalište na Tomislavovom trgu, ali ćemo imati prigodne dekoracije i drukčiji scenarij ukrašavanja tog trga“, istaknula je Bienenfeld

Advent po kojem je Zagreb postao poznat u Europi i svijetu izgledat će drugačije zbog loše epidemiološke situacije, ali će građani ipak moći osjetiti adventsko ozračje, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Kavani Johann Franck.

Program Adventa u uvjetima pandemije koronavirusa koji započinje 28. studenoga predstavili su direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na Trgu bana Jelačića svoje će proizvode predstaviti 23 obrtnika u 15 kućica, što je manje nego prijašnjih godina. Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar podsjetio je da su obrtnici po šesti put zaredom dio Adventa u Zagrebu.

Ugostitelji su dobili dozvolu da prošire ugostiteljske terase, a u tom će se proširenom dijelu postaviti plekiglas ili neka pregrada te će se prodavati hrana i i piće iz ponude ugostiteljskih objekata.

„Na terasama ugostiteljskih objekata građanima će se prodavati kobasice, kuhano vino. Bitna je socijalna interakcija u okviru epidemioloških mjera. Disperzijom kroz terase možemo zadovoljiti epidemiološke okvire. Na taj način će ugostitelji sačuvati radna mjesta. Naša je projekcija da ćemo u ovoj situaciji sačuvati više od 4000 tisuće radnih mjesta u ugostiteljstvu ako se svi ugledaju na Zagreb“, istaknuo je predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak.

Direktorica TZGZ Martina Bienenfeld je rekla kako je bez obzira na situaciju dogovoreno da se pripreme adeventska događanja. Ovogodišnji slogan manifestacije je Advent u Zagrebu – osjetite svjetlost, a Turistička zajednica grada Zagreba je u skladu s epidemiološkim mjerama pripremila nove projekte i programe.

Bienenfeld je istaknula kako će se održati kulturna događanja te je zahvalila Etnografskom muzeju i Hrvatskom narodnom kazalištu, ali i brojnim pojedincima u kulturi. Održat će se 10 različitih festivala duhovne i prigodne glazbe, ali i tri nova projekta.

„Prvi projekt je Svjetlost Zagreba. Taj projekt smo pokrenuli s institucijama u Gornjem gradu da osvijetle i okite prozore te pozivamo građane da i oni okite svoje prozore. Drugi projekt je Šetnjom kroz zagrebačke crkve i njihove jaslice . Izložbu možemo zbog ograničenog okupljanja vidjeti i na stranicama Turističke zajednice. Treći projekt je Proširena stvarnost u sklopu kojeg će se na 20 lokacija građani moći uključiti u umjetnu stvarnost Adventa“, rekla je Bienenfeld. Najavila je da će se važni koncerti prenositi putem društvenih mreža.

„Ove godine u dogovoru sa stožerima neće biti organizirano klizalište na Tomislavovom trgu, ali ćemo imati prigodne dekoracije i drukčiji scenarij ukrašavanja tog trga“, istaknula je Bienenfeld.

Gradonačelnik Milan Bandić je svima zahvalio na inicijativi da se Advent održi te je istaknuo da je Advent u Zagrebu tri put zaredom bio najbolji u Europi i svijetu, ali da je to vrijeme nažalost prošlo.

Najavio je da će rubni dijelovi grada biti osvijetljeni za ovaj Advent kao nikada do sada, odnosno osvijetlit će se svih 17 zagrebačkih četvrti.

„Volio bih da se Advent mogao organizirati u drugim uvjetima, ali ćemo ostati odgovorni i organizirati ono što možemo: Svi ugostitelji ako žele na otvorenom ili zatvorenom prostoru organizirati događaj dobit će sve potrebne papire od Grada Zagreba, jer ovo je vrijeme preživljavanja, balans između zdravlja i ekonomije“, poručio je Bandić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni