Predstavljen operativni stožer Arena Zagreb

Predstavljen operativni stožer Arena Zagreb

(Foto: MORH / F.Klen)

Zagrebačka Arena spremna je za prihvat Covid pozitivnih bolesnika s blažom i srednje teškom kliničkom slikom, rečeno je u utorak na službenom predstavljanju operativnog stožera Arena Zagreb.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da su objekt za zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa pripremili djelatnici KBC-a Sestre milosrdnice, a na sudjelovanju u tome zahvalio je predstavnicima Hrvatske vojske i civilne zaštite.

„Ovaj čin svjedoči pripremi zdravstvenog sustava za ono što nas čeka, a to je odgovor na mnoge covid bolesnike koji će slijedećih dana pristizati u zdravstvene ustanove, jer to je posljedica novozaraženih od prije tjedan do dva”, rekao je ministar Beroš. Pojasnio je da Arena Zagreb neće biti zdravstveni objekt u užem smislu, već pomoćna zdravstvena ustanova koja će odteretiti zdravstveni sustav.

Naglasio je da se na promišljanje o ulozi Arene Zagreb kao tercijarnog centra za zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa došlo određenim komparativnim analizama onoga što se dešavalo u zemljama u okruženju, ali i promišljanjem onoga što bi se moglo desiti u Hrvatskoj.

„Nastojimo promišljati unaprijed i biti, ako je moguće, korak ispred ove ugroze. Stoga bih volio, kao i proljetos da Arena ne bude u funkciji. Međutim, sada su brojke puno drugačije, puno ozbiljnije i moguće je da će Arena biti ispunjena bolesnicima”, rekao je Beroš. Poručio je da svatko od nas odgovornim ponašanjem može doprinijeti da kapaciteti Arene budu što je manje moguće popunjeni.

Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je Hrvatskoj vojsci na pripremi Arene za Covid bolesnike. „Osim Arene sudjelujemo na 12 lokacija gdje podizanjem šatora pokušavamo pomoći bolnicama i stožerima civilne zaštite na razini županije na organiziranju prostora za pacijente za trijažu, ali i druge svrhe za civilne potrebe. Bude li potrebno u Areni ćemo sudjelovati i s dodatnim timom, od tri liječnika, šest medicinskih tehničara i medicinskih sestara te šest pripadnika Hrvatske kopnene vojske”, izjavio je Banožić.

Koordinator operativnog stožera Arena Zagreb prof. dr. Davor Vagić rekao je da Hrvatska vojska liječničkom timu u Areni Zagreb daje logističku i svojim osobljem medicinsku podršku. Naglasio je da Arena Zagreb nije bolnička ustanova, ali pomaže bolničkom sustavu cijele Hrvatske, pogotovo Zagrebu jer su u njoj liječe lakši pacijenti te će biti dovoljan broj kreveta za one teže u drugim ustanovama.

„Arena Zagreb će se aktivirati kada ministar Beroš i Nacionalni stožer odluče. Krećemo sa 100 kreveta s mogućnošću proširenja na 270 kreveta”, rekao je prof. dr. Vagić. Naglasio je da je većina građana svjesna opasnosti od Covid-19 pandemije, a one koji nisu svjesni pozvao ja da to budu, jer je riječ o najvećoj ugrozi od Domovinskog rata.

Medicinska sestra Snježana Krpeta je rekla da je Arena Zagreb kompletno medicinsko-tehnički opremljena kao i ljudstvom. “Imamo priručni laboratorij, priručnu ljekarnu, 24 sata komunikaciju s KBC-om Sestre milosrdnice i spremni smo odgovoriti na sve potrebe bolesnika”, istaknula je Krpeta.

Novinarima je na trećem katu Arene Zagreb između ostalog predstavljen laboratorij za brzu dijagnostiku, prijamna ambulanta te sala za reanimaciju gdje će životno ugroženim bolesnicima biti pružena oksigenoterapija, odnosno terapija kisikom.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni