Predstavljen novi hrvatski mjuzikl „Crna kuća“

Predstavljen novi hrvatski mjuzikl „Crna kuća“

„Iako u Hrvatskoj nije popularno propagirati nešto hrvatsko, mogu reći da će ovo biti hrvatski mjuzikl koji će moći parirati svim mjuziklima u svijetu. Mi ćemo uspjeti u tome“, izjavio je autor mjuzikla Ladislav Prežigalo uime ekipe uključene u projekt. U glazbi ovog mjuzikla koju potpisuje Darko Hajsek ispreplitat će se različiti elementi drame i komike, te širok dijapazon stilova – od opere i klasične glazbe, preko orijentalnih i egzotičnih formi do suvremene glazbe …

U restoranu Kaptolska klet danas je predstavljen novi glazbeno-scenski uradak „Crna  kuća – mjuzikl u boji“, koji će domaća publika moći pogledati već početkom iduće godine na obnovljenoj pozornici kina Studentskog centra u Zagrebu. Mjuzikl se realizira u nezavisnoj produkciji, tekst je za njega napisao Ladislav Prežigalo, a glazbu potpisuje Darko Hajsek. Redatelj i koreograf mjuzikla je Igor Barberić, dok je dramaturgiju osmislio Igor Weidlich.

Radnja „Crne kuće“ smještena je na Kaptol u 16. stoljeću, u vrijeme žestokih borbi protiv Turaka i nesuglasica sa susjednim Gričem. U mjuziklu se isprepliću ljubavna priča, potraga za dobrim biskupom Stjepanom, spletke biskupa Hudog, te paljenje lomača za vještice, a Prežigalo je napomenuo kako je cijela je priča povezana s današnjim vremenom u kojemu živimo. Premda mu se ideja o stvaranju mjuzikla prema toj priči isprva nije svidjela, Prežigalo je rekao kako ga je ekipa naposljetku upravo zarazila tom formom te mu je iznimno zadovoljstvo da će ova zanimljiva legenda sada biti ispričana iz jedne druge perspektive.

Kazao je kako je zagrebačka povijest toliko je bogata i toliko je još neispričanih i malo poznatih priča, da mu uopće nije bilo teško zagrabiti u to bogatstvo i pronaći inspiraciju za priču o Crnoj kući, koja i danas stoji na Kaptolu i vjerojatno čuva posljednje tajne iz vremena zadnjih borbi protiv Griča i Turaka. „Iako u Hrvatskoj nije popularno propagirati nešto hrvatsko, mogu reći da će ovo biti hrvatski mjuzikl koji će moći parirati svim mjuziklima u svijetu. Mi ćemo uspjeti u tome“, izjavio je Prežigalo uime ekipe uključene u projekt.

Za predstavu zainteresirani u Americi, Australiji i Japanu

Renomirani hrvatski skladatelj Darko Hajsek istaknuo je da je s Prežigalom već imao prilike surađivati. „Već pri prvom susretu s njegovom poezijom zamijetio sam da iz nje sama po sebi izvire određena glazba te mi je kao takva bila vrlo inspirativna. Ovaj libreto postavio se kao poseban izazov u odnosu na događaje iz povijesti našega grada, iznijetu na originalan i nesvakidašnji način“, istaknuo je Hajsek. U glazbi ovog mjuzikla ispreplitat će se različiti elementi drame i komike, te širok dijapazon stilova – od opere i klasične glazbe, preko orijentalnih i egzotičnih formi do suvremene glazbe.

Prema najavama koproducenta  Tadije Kolovrata, ovaj mjuzikl će biti spektakl 2013. godine te izazvati oduševljenje kod publike, a koprodukcija i gostovanja ove predstave već se dogovaraju u New Yorku, a interes postoji i Australiji i Japanu. U predstavi sudjeluje više od 30 izvođača pa je pozvao sve zainteresirane glumce, pjevače, plesače i glazbenike, (profesionalce i one koji to nisu), a koji žele sudjelovati u realizaciji mjuzikla, da se prijave na audiciju putem web obrasca za prijavu dostupnog na adresi: www.bgaldprod.com. Dodao je kako očekuje velik interes za audiciju jer se za mjuzikl „Footlose“, koji je također producirala kuća „B GLAD“ javilo više od 600 kandidata.

Jednu od vodećih uloga u „Crnoj kući“ ima glumica Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, Mila Elegović koja je istaknula kako je iz utabanih kazališnih staza odlučila uskočiti u neizvjesnost nezavisne produkcije upravo stoga jer smatra da glumac svoje uspjehe ne smije uzimati zdravo za gotovo već se mora stalno dokazivati. „S vremenom glumac izgubi svoju prvotnu strast, a ja sam je ovdje s ovim mladi ljudima ponovno pronašla te mi se ponovno javila ona prvobitna, nevina ljubav prema kazalištu, a i najljepše je glumiti s nekim s kime nikada prije niste glumili“, kazala je Mila Elegović. Na glumu u mjuziklu dodatno ju je motiviralo to što je cijela njegova priča vezana uz njezin Zagreb, koji u ovome trenutku nije baš u svom zenitu, njegovi su dućani prazni, a njegovi se građani više ne smiješe …

Dramaturg Igor Weidlich obećao je, međutim, publici puno smijeha i razigranosti, s obzirom na „inspirativan i humorističan“ tekst mjuzikla.

U sklopu predstavljanja „Crne kuće“ izvedeni su segmenti predstave u čemu su sudjelovali: Mila Elegović, Adam Končić, Matija Škovrc, Antonia Barišić te Vesna Ravenšćak.  (Boris Jagačić)

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni