Predstavljen Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi

Predstavljen Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi

“Rođeni za čitanje”

(Foto: Petra Slobodnjak)

Uz poseban program prilagođen dječjoj publici Teatra Poco Loco, posjet šarenom Bibliobusu i šetnju zagrebačkim Botaničkim vrtom u utorak je predstavljen Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi koji će se baviti predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara. Naziv programa je Rođeni za čitanje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je veliko zadovoljstvo pokretanjem nacionalnog programa Rođeni za čitanje ističući iznimnu važnost čitanja za razvoj djece i mladih. Zahvalio je svima koji su pridonijeli ostvarenju ovog programa, a posebno inicijatorici programa Rođeni za čitanje pedijatrici Mariji Radonić te predsjednici Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju Mirjani Kolarek Karakaš.

Najljepša interakcija roditelja s djecom

„Čitajući za svoju djecu, moram priznati da je to jedan od najljepših načina roditeljske interakcije s djecom“, istaknuo je predsjednik Vlade. Dodao je kako je riječ i o aspektu terapeutskog učinka koji, prema mišljenju pedijatara može pomoći i onima koji imaju poteškoća u izražavanju, a svima u stvaranju čitalačkih navika, upijanja znanja i učenja.

Podsjetio je i na nedavno otvoreni Panonski festival knjiga u Osijeku, te na ostale programe koje Ministarstvo kulture i medija redovito podupire u okviru Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila još 2017. godine.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na mnoge pokrenute aktivnosti, od kampanje Godina čitanja u kojoj se dodatnim naporima i prigodnim programima na nacionalnoj razini podizala svijest o važnosti čitanja. Istaknula je kako je pokretanjem programa „Rođeni za čitanje“ postavljena ona ključna karika u lancu razvoja čitalačke kulture, koja će poticati čitanje od najranije dobi.

S knjigom od rođenja

Izrazila je zadovoljstvo lansiranjem novog programa putem kojega će oko trideset pet tisuća djeca godišnje koliko ih se u prosjeku rodi u Hrvatskoj, u 249 pedijatrijskih ordinacija diljem Hrvatske, dobivati slikovnice sve do dobi njihova polaska u školu. Također je izrazila zadovoljstvo što su slikovnice autorski rad naših hrvatskih autora, pisaca i ilustratora Ivane Guljašević Kuman, Brune Kumana i Ivane Musić.

Posebne zahvale je uputila Knjižnicama Grada Zagreba čiji je bibliobus upotpunio događanje te govoreći o Festivalu hrvatskih bibliobusa i okruglom stolu o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj koji su se nedavno održali u Splitu, podsjetila kako je u mandatu aktualne Vlade nabavljeno 12 novih bibliobusa.

Sustav podrške i promidžbe čitanja od najranije dobi uz aktivnu ulogu pedijatara uključuje mrežu dionika: 873 dječja vrtića i 1127 područnih vrtićkih objekata, 232 knjižnice, 33 rodilišta i volontersku mrežu. Sredstva potrebna za realiziranje programa Rođeni za čitanje osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske u iznosu od 265.445,62 eura godišnje.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni