Predstavljen jedinstveni ranosrednjovjekovni nakit „Mala od Caske“

Predstavljen jedinstveni ranosrednjovjekovni nakit „Mala od Caske“

Kostur djevojčice proslijeđen je u Antropološki centar HAZU gdje je analiziran pod stručnim vodstvom prof. dr. Marija Šlausa, koji je istaknuo kako je „Mala od Caske“ bila jedna od najzanimljivijih forenzičko-antropoloških analiza / U svom preranom odlasku otpraćena je s ljubavi i pažnjom i ukrašena predivnim nakitom

U Arheološkom muzeju u Zadru jučer su predstavljeni rezultati istraživanja kostura i vrijednog nakita pronađenih u Caski, na području Grada Novalje, u lipnju 2010. godine. Riječ je o izuzetno vrijednom arheološkom nalazištu ranog srednjovjekovnog nakita, jedinstvenog kako na ovom području tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Dr. sc. Smiljan Gluščević , ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru podsjetio je kako je cijeli projekt, koji je rezultirao ovim vrijednim nalazima, započeo 2009.god. potporom Ministarstva kulture i Grada Novalje.

Ante dabo, dr. Smiljan Gluščević,  dr. Mario Šlaus
Ante Dabo, dr. Smiljan Gluščević, dr. Mario Šlaus

Svoj  osvrt na vrijednost ovog pronalaska dao je prof. Radomir Jurić sa Sveučilišta u Zadru. Sustavna istraživanja crkve i utvrde vršena su na položaju Sv. Juraj iznad Caske, 55 metara iznad mora, odakle puca predivan pogled na okolicu. Fokus istraživanja se usmjerio na crkvicu Sv. Jurja iz 14. stoljeća te na njenu bližu okolicu gdje je pronađeno mnogo predmeta – crkvenog namještaja, posuđa i keramike.

Mala-od-Caske-kosturNajvrjedniji i najimpresivniji nalaz, kostur djevojčice s nakitom nazvan „Mala od Caske“,  pronađen je prilikom istraživanja grobnih ostataka. Pronađene su  jedinstvena ogrlica kakva do danas nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu te „jednojagodne“ naušnice koje su bile omiljeni nakit Hrvatica u drugoj polovici 9. stoljeća.

„Vjerujem  da će ovi nalazi biti važni za jačanje kulturnog turizma Grada Novalje i otoka Paga“, rekao je prof. Jurić.

Zahtjevan postupak konzervacije

Damir Doračić, voditelj konzervatorsko-restauratorskog odjela  Arheološkog muzeja u Zagrebu detaljno je objasnio postupak konzervacije i restauracije nakita, kroz sve njegove faze, koje su bile nužne da bi se nakit sačuvao i da bi mu se vratio njegov prvobitni oblik. „Istraživanje je pokazalo da je ogrlica od slitine bakra i srebra, a zatim pozlaćena. Osim toga, na ogrlici su otkriveni i tragovi pređe što upućuje na zaključak da je ona bila zašivena na odjeću“, pojasnio je Doračić.

Po pronalasku, kostur djevojčice proslijeđen je u Antropološki centar HAZU gdje je analiziran pod stručnim vodstvom prof. dr. Marija Šlausa, koji je istaknuo kako je „Mala od Caske“ bila jedna od najzanimljivijih forenzičko-antropoloških analiza. „Analizom je utvrđeno da se radi o djevojčici staroj između 8 i 9 godina visine oko 120 cm koja je, sudeći prema  patološkim promjenama preminula od meningitisa uzrokovanog brucelozom.“ – objasnio je prof. Šlaus.  U svom preranom odlasku otpraćena je s ljubavi i pažnjom i ukrašena predivnim nakitom.

Nakit-Mala-od-CaskeGradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo na kraju se zahvalio svima koji su radili na ovom projektu, istaknuo uspješnu suradnju s Arheološkim muzejom, Odsjekom za arheologiju HAZU te Ministarstvom kulture te iskazao osjećaj ponosa vezano za ovako značajno otkriće.

Dosadašnji rezultat su poticaj da Grad Novalja još više pažnje i sredstava usmjeri u daljnja istraživanja  i da se sve stečeno iskoristi u turizmu kulturne baštine. U tijeku je izrada strategije razvoja turizma Grada Novalje, gdje je uz turizam mladih i Lunjske maslinike treći važan čimbenik kultura i tradicijska baština kao važan dio ukupne turističke ponude. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni