Predstavljen EU projekt “Žene za žene”

Predstavljen EU projekt “Žene za žene”

Kroz projekt će privremeno biti zaposleno 15 njegovateljica koje će skrbiti o ženama oboljelima od malignih bolesti

U Gradskoj upravi danas je predstavljen EU projekt „Žene za žene”, koji pridonosi socijalnoj uključenosti žena, poboljšanju njihove stručne osposobljenosti, stjecanju radnog iskustva i održivoj zapošljivosti.

Kroz formalno obrazovanje 15 teško zapošljivih žena steći će dodatnu kvalifikaciju njegovateljice te će tijekom liječenja i oporavka skrbiti o minimalno 90 žena oboljelih od malignih bolesti.

Projekt će od 26. listopada 2020. do 26. travnja 2022. provoditi Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna u suradnji s partnerima Udrugom „Nismo same”, Gradom Zagrebom, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Projekt je financiran je novcem iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 1,39 milijuna kuna.

„Ovim projektom pomoći ćemo nezaposlenim ženama da se zaposle, steknu kvalifikaciju. Podići ćemo njihovo samopouzdanje te osigurati ekonomsku samostalnost, a ženama oboljelim od malignih bolesti ćemo barem malo olakšati svakodnevicu u doba koronavirusa”, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Predsjednica Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna Vesna Ramljak je izrazila zadovoljstvo da se ovim projektom pomaže 15 teško zapošljivih žena, ali i još većem broju žena oboljelih od malignih bolesti.

Nezaposlenima plaća, oboljelima pomoć

“Nezaposlene žene će godinu i pol dana dobivati plaću, a one oboljele koje nemaju pomoć u obitelji živjet će lakše”, kaže Ramljak.

Predsjednica Udruge oboljelih i liječenih od raka „Nismo same” Ivana Kalogjera, koja je i sama bila onkološka pacijentica spomenula je da će kroz projekt nezaposlene žene pružati neophodnu pomoć oboljelim ženama u kući. Bit će im i pratnja prilikom odlaska na kemoterapiju. Kalogjera se nada da će projekt zaživjeti i postati sastavni dio usluge Zagreba, ali i drugih gradova Hrvatske.

Njegovateljica Mirjana Matošević je rekla da je i sama uslijed liječenja od maligne bolesti ostala bez posla te kao osoba starija od 50 godina nema mogućnosti zaposlenja. „Sretna sam da sam ušla u ovaj projekt, da ću konačno imati egzistenciju. Svojim znanjem i iskustvom pomoći ću koliko mogu drugim oboljelim ženama”, poručila je Matošević.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je čestitao ženama koje će prve u Hrvatskoj pomoći ženama oboljelim od malignih bolesti.

„Nakon godinu dana ove žene će nastaviti raditi posao. Aplicirat ćemo za sredstva i nastavit ćemo istim tempom i dinamikom. U Zagrebu i Hrvatskoj imamo 30 nadstandarda, a ovo je 31. standard i učinit ćemo ga svakodnevnicom”, obećao je e gradonačelnik Bandić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni