Predstavljen Centar za zaštitu slobode izražavanja

Predstavljen Centar za zaštitu slobode izražavanja

Pravnu zaštitu i zastupanje Centar će osigurati i novinarima koji su zbog svog novinarskog rada diskriminirani, izloženi prijetnjama, ucjenama, fizičkim napadima, cenzuri i/ili protupravnom uskraćivanju ili ograničavanju slobode izražavanja

Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak je javnosti predstavilo Centar za zaštitu slobode izražavanja koji će novinarima pružati pravnu pomoć u parničnim, kaznenim i prekršajnim postupcima pokrenutima protiv njih, te osiguravati njihovu edukaciju i informiranje.

Centar su predstavili predsjednik HND-a Saša Leković te odvjetnici Vesna Alaburić, Emil Havkić i Vanja Jurić, a putem videoporuke sreću u radu zaželjeli su predstavnici Europske federacije novinara, koji su istaknuli potrebu za takvim centrom, budući da se u Hrvatskoj sve više zastrašuje i prijeti novinarima.

Cilj im je omogućavanje pravnog savjetovanja i zastupanja novinara zbog objavljenih priloga, u postupcima pred nakladnikom koji se odnose na izraženo mišljenje ili zabranu iznošenja mišljenja o nekom događaju, pojavi, osobi, predmetu ili djelatnosti, a zalagat će se za pravo novinara da odbije pripremiti, napisati ili sudjelovati u oblikovanju priloga čiji se sadržaj protivi pravilima novinarske profesije.

Pravnu zaštitu i zastupanje Centar će osigurati i novinarima koji su zbog svog rada diskriminirani, izloženi prijetnjama, ucjenama, fizičkim napadima, cenzuri i/ili protupravnom uskraćivanju ili ograničavanju slobode izražavanja, a pomagat će i onima koji nisu članovi HND-a.

Uz to, bavit će se i zaštitom ugleda novinara, posebice zabranom objavljivanja priloga pod imenom autora ako je tijekom uredničke obrade smisao priloga promijenjen, a autor nije dao prethodno dopuštenje za izmjene pod njegovim imenom te slučajevima promjene položaja i statusa u redakciji ili smanjenja plaće.

Centru se mogu priključiti svi zainteresirani pravnici, znanstvenici i ostali stručnjaci koji žele pomoći u projektu zaštite slobode izražavanja, a na početku rade pro bono, dok će se kasnije financirati donacijama na temelju projekata putem Agencije za elektroničke medije te Agencije za mobilnost i programe Europske unije. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni