Predstavljen album Tumbao

Predstavljen album Tumbao

(Lazaro Amed Hierrezulo Zumeta / Foto: M. Štilinović, HRT)

Bio je to vrlo uspješni završetak sezone Jazz orkestra HRT-a. Usprkos svim poteškoćama

Igor Čatić

U povodu dvadeset i pet godina vrlo uspješnog rada Cubisma, ansambla koji gaji latino-američku glazbu, u utorak 6. srpnja 2020. predstavljen je album Tumbao. Koji je nastao u suradnji s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Predstavljanje je održano u okviru velikog ljetnog projekta HRT-a na otvorenom – Sunčana strana Prisavlja.

Jazz orkestar HRT-a i Cubismo surađuju još od 2017. kada su priredili vatrenu latino fiestu  kojom su oduševili prepunu dvoranu Gorgana zagrebačkom MSU-a. Nakon toga skladbe u jazz aranžmanima iz bogate povijesti Cubisma oduševljavale su publiku na otvorenim pozornicima diljem Hrvatske. Bogata i plodna suradnja trajno je tonski zabilježena i krajem svibnja 2020. objavljena je kao CD album Tumbao u izdanju Aquarius Recordsa (99 kuna).

Tekst koji slijedi je zajednički prikaz albuma i koncerta. Treba naglasiti da je Jazz orkestar HRT-a nastupio u ponešto izmijenjenom sastavu obzirom na album.

Popularni hitovi Cubisma u jazz aranžmanima Mirona Hausera, Andreasa Marinella, Maria Pentona Hernandeza i Maria Igreca uz glas Ricarda Luquea, Lazara Ameda Hierrezueloa, posebne gošće Sabrine Hebiri te skupine Nola, pod ravnanjem Mirona Hausera oduševili su nazočne. Koji su, zbog strogog poštivanja epidemioloških mjera bili malobrojni, ali dovoljno srčani i glasni i koji koncert nisu prosjedili. O tome svjedoči i slika. Burni pljesak i uzvici odobravanja bili su nagrađeni dodatcima.

Jedan od vrhunaca večeri bila je izvedba skladbe koja je već osvojila hrvatski eter – Lijepa si danas  koju su uz Cubismo i Jazz orkestar HRT-a izveli članovi grupe Nola, Gabrijela i Marijan Jelenić.

Treba zabilježiti da je izvedena nova inačica glasovite skladbe Zlatana Stipišića – Gibonnija: Tempera. Dvadeset godina poslije izvorne izvedbe. U kojoj je među ostalim briljirao trombonist Cubisma, Nenad Grahovac. Treba istaknuti i višekratni zapaženi nastup tromboniste Zvonka Košaka.

Jedan od solista koji je privukao veliku pozornost razdragane publike bio je timbalist i udarkaljaš Lazaro Amed Hierrezulo Zumeta.

Publika pleše / Foto: Marija Štilinović, HRT

Klavirist Cubisma, Maria Pento Hernandez napisao je skladbu Krumpira, koja je pjevana na hrvatskom i španjolskom.

Gošća Sabrina Hebiri vrlo je uspješno izvela skladbu K. Metikoša i I. Krajača Na, Wa.

Na prikazivača poseban utisak ostavila je skladba dugogodišnjeg trubača i skladatelja Davora Križića, Dani u Havani. Njezinom uspjehu pridonijeli su i brojni solisti. A umjetnički voditelj i dirigent M. Hauser je svojim vođenjem koncerta u cijelost opravdao svoju izjavu da on voli latino-američki jazz.

Bio je to vrlo uspješni završetak sezone Jazz orkestra HRT-a. Usprkos svim poteškoćama.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni