Predstavljen Akcijski plan za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga

Predstavljen Akcijski plan za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga

Prijedlog Akcijskog plana izradilo je Povjerenstvo Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporaba droga, a cilj mu je povećati odgovornost i unaprijediti kvalitetu provođenja nacionalne politike borbe protiv ovisnosti o drogama na području Grada Zagreba.

Trend zlouporaba droga u Hrvatskoj posljednjih je godina stabilan, a oko 8 000 osoba godišnje se nalazi u sustavu liječenja. „Od njih 80 posto liječi se od opijatskih droga, pretežito heroina. Što se tiče kaznenih djela u Hrvatskoj je došlo do pada, a ako pribrojimo prekršaje i kaznena djela koja se odnose na komplicirane složene oblike vidjet ćemo da je ta brojka u 2014. godini veća kao što su i zapljene porasle za 10 posto u odnosu na 2013. godinu. Tržište droga sve je kompleksnije, gubi se razlika između klasičnih i tradicionalnih te novih droga, Interneta, klađenja i kockanja“, naglasio je jučer prilikom predstavljanja Akcijskog plana Grada Zagreba za prevnciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti za razdoblje od 2014. do 2017. godine, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Željko Petković.

Tom je prigodom istaknuto kako se Hrvatska bori protiv zlouporabe droga od sredine 90-ih godina kroz sustave prevencije, rehabilitacije, resocijalizacije. Istaknuto je kako je jedan od glavnih ciljeva Akcijskog plana unaprijeđenje provođenja preventivnih programa u obrazovnim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi. Prijedlog Akcijskog plana izradilo je Povjerenstvo Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporaba droga, a cilj mu je povećati odgovornost i unaprijediti kvalitetu provođenja nacionalne politike borbe protiv ovisnosti o drogama na području Grada Zagreba.

Senka Terzić iz Instituta Ruđer Bošković naglasila je kako će Institut kroz projekt Analiza komunalnih otpadnih voda pratiti trendove zlouporabe droga. Projekt će biti realiziran uz financijsku potporu Grada Zagreba, a u sklopu njega će se provoditi jednogodišnji monitoring urinarnih biomarkera droga na centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda i na temelju tog monitoringa napraviti će se procjena potrošnje nekoliko najvažnijih tipova droga.
(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni