Predstavljanjem notnih i diskografskih izdanja obilježen rođendan Borisa Papandopula

Predstavljanjem notnih i diskografskih izdanja obilježen rođendan Borisa Papandopula

Predstavljena su tri notna izdanja djela Borisa Papandopula u izdanju Muzičkog informativnog centra Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i nosači zvuka s njegovim djelima

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u ponedjeljak su predstavljena notna i diskografska izdanja u povodu rođendana hrvatskog skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula.

Glazbenici Dani Bošnjak (pikolo flauta) i Terezija Cukrov (glasovir) izvedbom Malog koncerta za pikolo i gudački ansambl uveli su okupljene u zanimljivu priču o Papandopulu, koji bi 25. veljače proslavio 113. rođendan.

Tri notna izdanja: Drugu simfoniju, Mali koncert za pikolo i komorni gudački ansambl (glasovirski izvadak) te Trostruki koncert za obou, klarinet, fagot i gudački orkestar (glasovirski izvadak) kao i nosače zvuka s djelima Borisa Papandopula objavljene pod etiketom cpo (Classic Productions Osnabrück) njemačke nakladničke kuće jpc (Jazz – Popp – Classic) predstavili su Ana Unkić i Davor Merkaš iz Muzičkog informativnog centra KDVL te Burkhard Schmilgun, umjetnički i programski direktor etikete cpo.

Posebna gošća bila je supruga Borisa Papandopula, Zdenka Papandopulo, koja nije mogla sakriti uzbuđenje i ponos zbog novo objavljenih izdanja: „Emocije su me obuzele. Borisova djela, njegove autografe skupljao je Davor Merkaš, i neizmjerno sam ponosna i zahvalna na uloženom trudu i radu.“

Davor Merkaš, urednik u Muzičkom informativnom centru KDVL iustvrdio je kako je Papandopulo iz sebe ostavio »veličanstven i neprocjenjiv opus«, ne samo po umjetničkoj vrijednosti, već i po kompleksnosti povezanosti s drugim umjetnicima i vrstama umjetnosti. »To znači da je on, bilo kao dirigent ili skladatelj, najuuže surađivao s mnogim umjetnicima koji su bili važni u svojem vremenu kao Krleža, von Matačić, Maletić i slični. U takvom društvu bili su i najveći operni pjevači, baletni umjetnici i koreografi. Bio je u osobnom kontaktu s velikanima kao što su Carl Orff, Richard Strauss, Igor Stravinski…«, dodao je Merkaš.

Burkhard Schmilgun, strastveni je tragač za manje poznatim skladateljima i skladbama svjetske glazbe. A za svoj je doprinos dobio i nagradu Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja: »Naš je cilj otkrivanje nove glazbe, novih svjetova. Za mene je bila velika avantura predstaviti u Njemačkoj i Austriji skladatelje i drugih zemalja, ne toliko poznate u svijetu. Istraživao sam hrvatsku glazbenu povijest, pronašao sam mnogo zanimljivih stvari i glazbnika, počevši s Lukom Sorkočevićem. Zahvaljujući gospodinu Merkašu saznao sam i za fantastičnu Doru Pejačević. Jako sam ponosan na nova izdanja u kojima slavimo rad Borisa Papandopula. Osjećam odgovornost da hrvatsku glazbenu povijest predstavim svijetu. Suradnja se nastavlja i širi, pa ćemo tako krajem svibnja imati veliku izvedbu opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u suradnji s Orkestrom Minhenskoga radija kojim će ravnati maestro Ivan Repušić.« (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni