Predstavljanje prvog autobusa na vodik

Predstavljanje prvog autobusa na vodik

U sklopu tri flagship projekta Europske komisije (JIVE/JIVE2/MEHRLIN ) Zagreb i njegovi posjetitelji ovaj tjedan u popodnevnim satima imaju priliku na gradskim prometnicama vidjeti i upoznati se s prvim autobusom na vodik u službi javnog gradskog prijevoza.

Projekt omogućava demonstraciju vozila na vodik te promociju vodikovih tehnologija u prijevozu, a ujedno i što veću vidljivosti Republike Hrvatske i grada Zagreba na karti zelene Europe. Također, javni gradski autobus na vodik dodatna je promocija Adventa i grada Zagreba kao predvodnika ne samo po božićnom ugođaju već i aktivnoj promociji zelenih i pametnih gradova budućnosti.

Grad Zagreb jedini je hrvatski grad koji je izabran za sudjelovanje u misiji Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. A svi oni imaju obvezu izrade ugovora o klimi koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradarstvu, gospodarenju otpadom te prometu. Upravo ovaj projekt pruža mogućnost Gradu Zagrebu da nastavi sa svojim aktivnostima i nastojanjima te maksimalno iskoristi mogućnost financiranja zelene tranzicije.

Prednosti autobusa na vodik

Glavne prednosti autobusa na vodik posebno uključuju kratko vrijeme punjenja, širok domet vožnje, vožnju bez buke, vibracija i bez emisija stakleničkih plinova. Pri korištenju vodika u vozilu, jedini produkt je voda.

Građani će prvi autobus na vodik imati prilike vidjeti u posebnim vožnjama na adventskim rutama, a danas će ga moći vidjeti ispred Tehničkog muzeja Nikola Tesla do 14 sati.

Osim autobusa, u dvorištu Tehničkog muzeja bit će i Mirai – Toyotin prvi automobil na vodik u kojem će se građani moći provozati u društvu proslavljenog hrvatskog automobilista Juraja Šebalja.

Toyota Mirai

————————————————————————————————————————————–

Projekti JIVE i JIVE2 financirani su od strane Clean Hydrogen Joint Undertaking prema ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava br. 735582 i 779563. Clean Hydrogen Undertaking prima potporu iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije Horizont 2020, Hydrogen Europe i Hydrogen Europe Research.

O projektima JIVE i JIVE 2: Projekti JIVE i JIVE2, koji su započeli u siječnju 2017. i siječnju 2018., postavit će 310 autobusa na gorivne ćelije s nultom emisijom i pripadajuću infrastrukturu (u okviru projekta MEHRLIN) u 17 europskih gradova i regija do prve polovice 2020ih godina, a što predstavlja najveću implementaciju u Europi do sada. Autobusi će biti raspoređeni u gradovima i regijama u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni