Predstavljanje nove knjige Tihomira Domazeta uz javnu raspravu

Predstavljanje nove knjige Tihomira Domazeta uz javnu raspravu

Foto: Dalmatinskiportal.hr

Kalendarski smo u 21. stoljeću, no ako se postavi pitanje imamo li ekonomiku 21. stoljeća, vjerojatno će odgovor biti negativan. Očekivanja su bila velika, a stvarnost je, nažalost, drukčija…

U velikoj dvorani Udruženja obrtnika grada Zagreba, na Mažuranićevom trgu 13. u utorak 10. studenoga s početkom u 11 sati održat će se predstavljanje nove knjige prof. dr. Tihomira Domazeta Twenty First Century Economics/Ekonomika 21. stoljeća, a ugledni domaći ekonomist će ponuditi i neka nova rješenja za ekonomski rast i gospodarski prosperitet.

Knjiga je napisana na engleskome jeziku i broji dvjestotinjak stranica podijeljenih u 11 poglavlja. Neka od poglavlja odnose se na financijsku i gospodarsku krizu iz 2008. godine, krizu u jugoistočnoj Europi, nezaposlenost mladih, globalizaciju te primjenu ekonomije 21. stoljeća.

»Činjenica je da već jesmo kalendarski u 21. stoljeću, no ako se postavi pitanje imamo li ekonomiku 21. stoljeća, vjerojatno će odgovor biti negativan. To je stoga, očito je, jer su očekivanja bila velika, a stvarnost je, nažalost, drukčija. Hrvatska, ali i slična gospodarstva u okruženju, nisu još našla odgovarajuća razvojna rješenja i održivi rast, a posljedice jesu kriza, stagnacija i zaostajanje, niska zaposlenost i druge poteškoće. Naravno da ekonomska, filozofska, sociološka i druge znanosti, dakle, multidisciplinarna analiza mora i daje odgovore na navedene raskorake«, navodi prof. Domazet i dodaje kako to nije dovoljno.

Prema njegovom mišljenju, znanost mora dati odgovore novog razvoja, održivog rasta, pune zaposlenosti, okoliša, nove uloge ekonomske politike, uloge znanja i druge. Neke naznake nove ekonomske paradigme, kao što su puna zaposlenosti, endogeni novac, rješenje javnih financija, osobito mirovinskog sustava i druga nova rješenja daju obilježje potpuno drukčije ekonomske politike i novog ekonomskog sustava, koje zato i novi naziv – Twenty First Century Economics/Ekonomika 21. stoljeća. Nova paradigma donosi i nova rješenja primjene, gdje središnje mjesto zauzima transformacija, umjesto tranzicije koja, očito je, nije uspjela.

Autor je u svojoj knjizi ponudio odgovore na mnoga goruća ekonomska pitanja, a novost je i način promocije knjige i moguće sudjelovanje okupljenih u kreiranju rješenja.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni