Predstavljanje monografije Veljka Bulajića

Predstavljanje monografije Veljka Bulajića

Bulajićeve filmove vidjelo je više od petsto milijuna gledatelja diljem svijeta, a filmovi su prikazivani gotovo na svim filmskim festivalima i u svim zemljama svijeta

Dugo očekivana monografija jednog od najvitalnijih i najplodnijih umjetnika naše kinematografije Veljka Bulajića – Vlakom bez voznog reda u povijest filma održat će se u ponedjeljak, 2. studenog u 19 sati u kinu Europa.

Monografiju će predstaviti ministar kulture Berislav Šipuš, urednik monografije Božo Rudež, Vinko Brešan, Ljubo Šikić, Bruno Kragić i sam Veljko Bulajić. Ulaz na promociju moguć je isključivo uz predočenje pozivnice.

Monografija je objavljena u izdanju kuće Zrinski d.d. i predstavlja prvi zaokruženi prikaz stvaralačkog opusa i burnog života jednog od najangažiranijih umjetnika naše kinematografije. Ukupno 35 domaćih i 48 stranih autora sudjelovalo je u stvaranju monografije, a osim filmologije i filmografije, monografija obiluje portretima svih Bulajićevih glumica i glumaca, fotografijama sa snimanja te u 432 stranice donosi uvid u umjetnički rad jedinstvene ličnosti u hrvatskoj, jugoslavenskoj, europskoj i svjetskoj kinematografiji.

Bulajićeve filmove vidjelo je više od petsto milijuna gledatelja diljem svijeta, a filmovi su prikazivani gotovo na svim filmskim festivalima i u svim zemljama svijeta. Osvajali su mnogobrojna priznanja i nagrade, kako stručnih žirija, tako i publike i novinara. Među priznanjima ističu se nominacija za Oscara, Unescova nagrada Kalinga, Grand prix Zlatni lav, Grand prix Zlatna medalja, Grand prix Zlatna nimfa, desetak Zlatnih arena, Nagrada Avnoja, Trinaestjulska nagrada, Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića… Veljko Bulajić bio je član žirija mnogih svjetskih filmskih festivala, poput onih u Cannesu, Moskvi, Veneciji, San Sebastianu.

O Bulajićevu artizmu i redateljskom umijeću pišu i govore ugledni sineasti i književnici: Orson Wells, Françoise Truffaut, Andrzej Wajda, Mark Donskoj, Sergej Bondarčuk, Elija Kazan, Carlo Ponti, Alberto Moravia, Milan Kundera, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Miroslav Krleža… Premijere najavljuju i recenzije objavljuju najčitaniji dnevni listovi, tjednici i časopisi: New York Times, Le Mond, Cinema, Tempo, Mainichi, The Times, Moskovskie novosti, La voz de España, Arts, Herald Tribune, Arbeiter Zeitung, Politika, Delo, Oslobođenje, Pobjeda, Vjesnik i mnogi drugi.

Svim tekstovima u knjizi zajedničko je da Bulajićeve filmove žanrovski svrstavaju u klasična djela filmske umjetnosti. Jedan je od rijetkih autora koji je imao privilegiju i čast da mu se francuska premijera Kozare održi u Louvreu i da mu Pablo Picasso izradi plakat za Bitku na Neretvi. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni