Predstavljanje knjige “Tragom zagrebačkih mlinova”

Predstavljanje knjige “Tragom zagrebačkih mlinova”

U kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u utorak, 22. studenoga bit će predstavljena knjiga Tragom starih zagrebačkih mlinova: vodič za lutanje Zagrebom iz nekih drugih vremena autora Vladimira Tarnovskog.

Knjiga prikazuje dio materijalne baštine grada Zagreba, barem ono što je od te baštine ostalo. Slikom i tekstom, na temelju arhivskih dokumenata, zapisa i fotografija te terenskim istraživanjem i razgovorima sa svjedocima vremena, autor donosi uvid u zagrebačke mlinice (vodenice) nekad i sad.

To je dokument koji oslikava povijesni život i materijalno nasljeđe Zagreba. Prema obradi teme knjiga predstavlja polivalentni istraživački pothvat jer zadire u samu prirodu (potoci), u graditeljstvo čovjeka (mlinovi su gradbene forme), u odnos prirode i graditeljstva (mlinica i potok tek u zajedništvu stvaraju novu vrijednost) te u povijest Zagreba jer su mlinice-vodenice trajni pratilac života grada.

Knjiga poziva čitatelje na održivi razvoj i očuvanje baštine te će se kao takva zasigurno rado čitati ne samo u Zagrebu već i diljem Hrvatske. Osim toga, zainteresiranim čitateljima može poslužiti i kao vodič po Zagrebu – kako danas tako i „iz nekih drugih vremena“.

U predstavljanju koje će voditi Damir Agičić sudjeluju: Neven Budak, Zvonko Pađan i Vladimir Tarnovski. U ime suorganizatora, Tehničkog muzeja Nikola Tesla prisutne će pozdraviti ravnateljica muzeja Markita Franulić. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni