Predstavljanje hrvatskih tradicijskih glazbala u CKIM-u

Predstavljanje hrvatskih tradicijskih glazbala u CKIM-u

U Centru za kulturu i informacija Maksimir (Švarcova 18) u petak, 23. 10. s početkom u 17 sati bit će održano predstavljanje hrvatskih tradicijskih glazbala. Predstavljanje je organizirano u suradnji s multiinstrumentalistima Ansambla Lado.

Glazbala će predstaviti Ladovi multiinstrumentalisti s bogatim edukacijskim iskustvom – voditelj orkestra Alan Kanski i glazbenik solist Stjepan Večković, koji je ujedno i graditelj drvenih puhačkih tradicijskih glazbala. Glazbom su se počeli baviti u ranoj životnoj dobi i to znanje su neprestano nadograđivali. Tijekom umjetničke karijere, osvajali su brojne nagrade, sudjelovali u različitim projektima s drugim umjetnicima i proputovali gotovo cijeli svijet.

Na zanimljiv način prikazat će se bogata hrvatska baština kroz glazbu i glazbala koju koriste glazbenici Ansambla LADO. Posjetitelji će se upoznati s pojedinim glazbalima iz cijele Hrvatske specifičnima za određenu regiju. Bit će prikazana vještina njihove izrade, a svaki će polaznik moći i pokušati svirati odabrane glazbene instrumente.

Tradicijsku glazbu Hrvata definiraju stoljeća različitih kulturno-političkih utjecaja i sa zapada i s istoka, mondenih trendova dvorova i samoukih narodnih umjetnika koji su svojim glazbenim umijećem ostavili trag u narodnoj umjetnosti, neizbrisivu dijelu hrvatskog nacionalnog identiteta. Upravo zbog toga je toliko složena, raznolika i bogata.

Najvažniju ulogu u životu jednog glazbala ima svirač čija vještina sviranja udahnjuje život instrumentu, a melodiji koju svira udahnjuje svoju interpretaciju i vlastito viđenje. Upravo su ti vješti pojedinci zaslužni za opstanak pojedinih glazbala kao i za razvoj i raznolikost grupnog muziciranja i oblikovanja sastava. S druge strane, pojedina glazbala imaju i likovnu umjetničku vrijednost jer su izrazito lijepo ukrašena, čak umjetnički oblikovana te time odražavaju i umjetničke sklonosti majstora koji su ih izradili. Bogatstvo vještina izrade i sviranja tradicijskih glazbala prepoznato je i uvršteno u Registar nematerijalnih kulturnih dobara što govori o velikoj vrijednosti hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Prezetnacija je besplatna za javnost, zbog ograničenog broja mjesta potrebna je rezervacija mjesta na: nina.vesely.nekic@cki-m.com

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni