Predstavili prijedloge izmjena Ovršnog zakona

Predstavili prijedloge izmjena Ovršnog zakona

Gordana Pasanec je zaključila kako Hrvatskoj treba novi i pravedniji Ovršni zakon, ali i cjelokupna nova politika borbe protiv prezaduženosti građana, gdje se trebaju definirati socijalne i financijske mjere pomoći svakom građaninu u stanju prezaduženosti

Na Zrinjevcu je u suboru održan prosvjed protiv Ovršnog zakona. Gordana Pasanec, članica Nove ljevice, koja je i sama ovršena pitala je okupljene znaju li da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu u kojoj je dug ovršenih veći od gospodarskog duga. Kazala je kako neki nikako ne mogu shvatiti da ovrha ne pita jesi li lijevo ili desno te koje si vjere ili nacije. Smatra kako je bilo bitno da se članovi spomenute stranke ondje pojave i da daju neke od prijedloga za novi Ovršni zakon.

Jedan od njih je da se eliminiraju svi posrednici u ovršni postupku te da se uvede digitalizirani sustav provedbe ovrhe i dvostruki sustav obavještavanja dužnika o pokretanju postupka putem usluge e-Građani. Pritom je kazala: »Prema novom zakonu, trebalo bi postojati produženje roka za žalbu na rješenje o ovrsi na 15 dana i osiguranje besplatne pravne pomoći«.

Kao drugu točku Pasanec vidi kroz sprečavanje ovrha zastarjelih dugovanja uvođenjem obaveze sudovima da na zastaru dugovanja paze po službenoj dužnosti. Nadodala je da se trošak postupka zbog zastarjelosti dugovanja naplaćuje vjerovnicima koji su pokrenuli postupak znajući da je dug zastario.

Treći prigovor Nove ljevice tiče se donošenja kompleta socijalnih mjera za objedinjavanje svih dugovanja pojedinaca ili obitelji te otpisivanja dijela dugovanja. Predlaže se refinanciranje dugovanja nastalog temeljem kamata kroz fond namijenjen izlasku iz dužničkog ropstva. Naglasila je i kako se treba uvesti rok od minimalno 6 mjeseci za dobrovoljnu prodaju nekretnine za otplatu duga prije prodaje na dražbi, kako bi se postigla puna tržišna cijena.

Pretposljednja točka odnosi se na promjene pravne naravi hipoteke na način da se prodajom zaloga dug mora zatvoriti. Pasanec tvrdi kako će na taj način banke kod prodaje preuzeti dio rizika i biti motivirane prodati nekretninu na dražbi po stvarnoj vrijednosti ne bi li se spriječila prodaja domova građana za mala dugovanja.

Gordana Pasanec je zaključila kako Hrvatskoj treba novi i pravedniji Ovršni zakon, ali i cjelokupna nova politika borbe protiv prezaduženosti građana, gdje se trebaju definirati socijalne i financijske mjere pomoći svakom građaninu i obiteljima koje dođu u stanje prezaduženosti jer to onda više nije samo njihov problem. (zg-m)