Predstavljanje knjige “Glazbene šetnje Zagrebom”

(Naslovna fotografija: Melita Funda)

Školska knjiga poziva na predstavljanje knjige “Glazbene šetnje Zagrebom” autorice Nade Bezić, koje će se održati u četvrtak, 19. siječnja, s početkom u 18.00 sati, u prostorijama Školske knjige, Masarykova 28, 3. kat.

Ovom knjigom Zagreb napokon dobiva svoj „specijalizirani vodič” poput onih koje imaju svi veliki europski gradovi.

Nakon uvodne riječi dr. sc. Ante Žužula, predsjednika Nadzornog odbora Školske knjige, djelo će predstaviti akademik Josip Bratulić, autorica knjige dr. sc. Nada Bezić i urednica Petra Pavić.

Knjiga donosi podatke o četiri gradske glazbene lokacije  – Gornji grad, Kaptol, Zelena potkova i Ilica – te govori o spomen-obilježjima glazbenicima, o ulicama koje nose njihovo ime, spomenike i spomen-ploče, grobove na Mirogoju; otkriva što je u najvećim zagrebačkim muzejima povezano s glazbom. Najvažniji koncertni i kazališni prostori detaljnije su opisani, a obuhvaćeno je i muziciranje na otvorenom.

Knjiga je rezultat dugogodišnjeg istraživanja glazbenog Zagreba. Sve je počelo jednom šetnjom u kojoj je autorica bila turistički vodič skupini kolega iz inozemstva. Dotadašnje znanje i ljubav za prenošenje priča i anegdota iz glazbenog Zagreba pretočila je u niz vrlo slušanih emisija na 3. programu Hrvatskoga radija. A onda se odlučila sve to staviti na papir.

Opis knjige s internetskih stranica Školske knjige:

Prvi specijalizirani vodič po glazbenim punktovima grada – ovo je knjiga i o prošlosti i o sadašnjosti glazbenog Zagreba. Kao prva takve vrste, ova knjiga čitatelja vodi od kuće do kuće (gdjegod se na neki način događala glazba), ulicama i mirogojskim alejama, i zaustavlja se kod spomenika i koncertnih dvorana. Premda govori o glazbenom životu, kojem je temelj umjetnost zvuka, knjiga ponajprije navodi čitatelja da gleda i promatra, da podigne pogled u ulicama kojima toliko puta prolazi, da potraži ne tako očito blago u muzejima ili grob nekoga zaslužnoga glazbenika. Ovo je popularno napisana povijest glazbe u Zagrebu, s osobitim naglaskom na prikazu društvenoga i javnog života. Temeljni tekst komunikativnim stilom predočuje široj čitalačkoj publici različite događaje iz zagrebačke glazbene povijesti. U nizu kraćih crtica, feljtonistički intoniranih, poentirana su najvažnija mjesta u gradu, koja pamte glazbene osobnosti i događaje. Knjiga je opremljena kartama dijelova grada u koje autorica vodi čitatelje u šetnje, a obilje arhivskih fotografija, uglavnom nigdje objavljenih, doprinosi jedinstvenosti ovoga izdanja. Ovom knjigom, vizualno oblikovanom poput sličnih vodiča kakve već imaju veliki europski gradovi, i Zagreb dobiva svoj „specijalizirani vodič”.

(Zg-magazin)