Predstava “Mali mi je ovaj grob” na “Gavellinim večerima”

Program “Gavellinih večeri” obogaćen je i ponajboljim studentskim produkcijama iz prošle sezone, a povećan je i broj nagrada

U sklopu 29. Gavellinih večeri koje traju od 10 do 23. prosinca, danas u 19.30 sati u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, Frankopanska 8-10, održat će se predstava Mali mi je ovaj grob autorice Biljane Srbljanović. Nastala je6 u produkciji Heartefakt fonda, BITEF teatra, Kamernog teatra 55, Kazališta Ulysses i Testament filma. Riječ je o pobjednici festivala „Susreti kazališta/pozorišta (Bosna i Hercegovina) koju je festival „Gavelline večeri“ ove godine uz još tri predstave iz regije uvrstio u svoj program. Sva su tri umjetnička uprizorenja dobila i nagrade kao najbolja i to na festivalima „Borštnikovo srečanje“, Sterijino pozorje (Srbija) Susreti kazališta/pozorišta (BiH). Cijena ulaznice je 20 kuna a primaju se i rezervacije na telefon 01 4864 616.

Gavelline večeri prvi su put organizirane 1973. godine a do 1991. održale su se 19 puta. Nakon toga zbog ratnih su se događanja ugasile ali u listopadu 2005. su revitalizirane. Do 2013. godine i njihovog 28. izdanja “Gavelline večeri” bile su nacionalni festival, na kojem su gledatelji mogli vidjeti najbolje predstave javnih nacionalnih i gradskih kazališta u Hrvatskoj, koja s vlastitim profesionalnim ansamblom njeguju dramski repertoar uz mogućnost sudjelovanja produkcija drugih kazališta i kazališnih zajednica. Od 2014. godine i njihovog 29. izdanja, pred zagrebačku publiku dolaze izmijenjene i u prosinačkom terminu održavanja. Dosadašnji festival najboljih hrvatskih predstava postaje regionalni i s pregledom i uprizorenjem najkvalitetnijih ostvarenja hrvatskog kazališta u protekloj sezoni i sa nešto smanjenim brojem odabranih naslova.

Program “Gavellinih večeri” obogaćen je i ponajboljim studentskim produkcijama iz prošle sezone, a povećan je i broj nagrada. Od 2014. dodjeljuje se pet nagrada: za najbolju predstavu festivala, najbolju predstavu u produkciji kazališta iz Hrvatske, za najbolju žensku odnosno mušku ulogu te režiju. Prosudbeno povjerenstvo sastavljeno je od istaknutih kazališnih djelatnika iz Hrvatske ali i jednog iz inozemstva. (S. K.)