Predstava mađarskih učenika dokazuje dugu povijest i prijateljstvo dvije države

Predstava mađarskih učenika dokazuje dugu povijest i prijateljstvo dvije države

Mađarska je jedina zemlja u kojoj je rad hrvatskih obrazovnih institucija financiran od strane tamošnje vladem, naglasila je ravnateljica VII. gimnazije Ljilja Vokić

Učenici hrvatskog podrijetla HOŠIG-a (Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom) iz Budimpešte u trodnevnom su posjetu glavnome hrvatskom gradu u sklopu školske suradnje sa zagrebačkom VII. gimnazijom, a u četvrtak su posjetili Gradsku upravu gdje ih je dočekao gradonačelnik Milan Bandić te su navečer u gradskom kazalištu Komedija izveli povijesni igrokaz Zajednička povijest Hrvata i Mađara.

„Predstava prikazuje zajedničku, 800 godina dugu, povijest dva prijateljska naroda, rekla je ravnateljica Ana Gojtan istaknuvši kako HOŠIG već 20 godina brine o očuvanju hrvatskog jezika i kulture te o podizanju hrvatske samosvijesti u Mađarskoj. Ta kulturno – obrazovna ustanova djeluje kao kulturni most između dvije zemlje, a broji ukupno 220 učenika te 50-ak vrtićke djece hrvatskog podrijetla.

Ravnateljica VII. gimnazije Ljilja Vokić posebno je naglasila kako je Mađarska jedina zemlja u kojoj je rad hrvatskih obrazovnih institucija financiran od strane tamošnje vlade, a s njom se složio i veleposlanik Grlić Radman koji je pak istaknuo kako osobno svjedoči iznimnim prijateljskim odnosima dviju država.

Gradonačelnik je svim učenicima odlikašima poručio je da će Grad Zagreb za njih osigurati dva tjedna ljetovanja, kako bi ih potaknuo na daljnje povezivanje s domovinom. „Zagreb je europski multikulturalni, multikonfesionalni i multietnični grad, koji brine o svim svojim nacionalnim manjinama“, zaključio je zagrebački gradonačelnik. (zagreb.hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni