Predsjednik odlikovao postrojbu Prvi hrvatski redarstvenik

Predsjednik odlikovao postrojbu Prvi hrvatski redarstvenik

(Naslovna fotografija: Ured predsjednika)

„Sretan sam što vam mogu uručiti ovo odlikovanje. To je naš dug časti i moj dug časti prema vama. Žao mi je što to odlikovanje nije uručeno prije“, istaknuo je Milanović

Ivana Vranješ

Postrojba Prvi hrvatski redarstvenik u utorak je na Policijskoj akademiji obilježila 30. obljetnicu ustroja. Tom prigodom predsjednik Republike Zoran Milanović uručio je odličje “Red Nikole Šubića Zrinskog” postrojbi čiji su pripadnici iskazali junaštvo u Domovinskom ratu.

Kako je istaknuto, na Policijskoj akademiji je prije 30 godina 1800 pripadnika postrojbe započelo obuku kako bi sudjelovali i obrani Hrvatske.

U prigodnom govoru predsjednik Republike Zoran Milanović zahvalio je pripadnicima postrojbe na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu, kao i obiteljima poginulih i nestalih za koje je rekao da su podnijeli najveću cijenu.

„Sretan sam što vam mogu uručiti ovo odlikovanje. To je naš dug časti i moj dug časti prema vama. Žao mi je što to odlikovanje nije uručeno prije“, istaknuo je Milanović. Spomenuo je da u povijesnim trenucima, kao što je bio onaj prije 30 godina, sudbina velikog broja ljudi ovisi o malo dobrih ljudi.

„Rat ste dobili, dobili smo ga svi zajedno, ali prvenstveno oni koji su nosili oružje. Oni koji su radili za državu kao mi koji smo tada studirali su dali mali doprinos. Realno, s nama bez nas bilo bi isto, ali bez vas ne bi bilo isto. Rat je gotov i nakon rata bilo je pokušaja da se na Haškom tribunalu sve prikaže kao zajednički zločinački pothvat. To je propalo kao namjera”, izjavio je Milanović. Dodao je da smo imali sreće da ni jedan od hrvatskih generala nije oblaćen i na kraju presuđen za taj “zajednički zločinački pothvat” koji je jedna od ružnijih izmišljotina koja se Hrvatskoj pokušavala staviti na grbaču.

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved čestitao je obljetnicu ustroja postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik.

„Ponosan sam što je Vlada donijela odluku, ispravila nepravdu i Prvi hrvatski redarstvenik je priznata kao prva oružana postrojba Republike Hrvatske“, istaknuo je Medved. Njenim pripadnicima je zahvalio je na svemu što su učinili u Domovinskom ratu te je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Jedan od pripadnika postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik je Ante Lucić iz Zadra.

„Borio sam se za vrijeme Domovinskog rata na zadarskom zaleđu i u Gospiću. Danas mi je drago vidjeti moje suborce i prisjećam se postrojavanja ove postrojbe prije 30 godina. Odličje koje primamo od predsjednika pruža mi veliko zadovoljstvo“, rekao je za ZG-magazin Lucić.

Kao pripadnik postrojbe na svim ratištima, a najviše u Baniji borio se Dragutin Janus iz Karlovca.

„Postrojbi sam pristupio zbog ljubavi prema domovini. Imam lijepih i tužnih uspomena s ratišta. Puno je mojih suboraca poginulo, ali to je bilo časno i slavno vrijeme jer smo stvarali današnju Hrvatsku”, istaknuo je Janus.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni