Predsjednik Milnaović protiv uvođenja policijskog sata

Predsjednik Milnaović protiv uvođenja policijskog sata

(Foto: Ured predsjednika)

“Poslao sam poziv za zajedničko polaganje vijenca očekujući da će se javiti iz Vlade i Sabora…”, izjavio je predsjednik na Mirogoju

Milanović je komentirao i trenutno stanje Covid-19 pandemije te je naglasio da se radi o borbi za zdravlje, ali prije svega – mentalno zdravlje. Što se tiče uvođenja policijskog sata naglasio je kako smatra da one koji pričaju o policijskom satu “treba strpati u maricu”

Ivana Vranješ

U povodu blagdana Svih svetih predsjednik Republike Zoran Milanović danas je na zagrebačkom groblju Mirogoj položio vijenac i zapalio svijeću kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja.

Za razliku od proteklih godina zajednički vijenac s predsjednikom Republike nisu položili predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora. U izjavi novinarima predsjednik Milanović je komentirao neodazivanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na njegov poziv da zajednički polože vijenac.

Naime, Ured predsjednika Republike do četvrtka nije zaprimio bilo kakav prijedlog predsjednika Vlade ni predsjednika Sabora za zajedničkim polaganjem vijenca u prigodama državnog blagdana. Stoga je Ured predsjednika Republike uputio poziv da zajedničko polaganje vijenca bude u petak.

„Nije trebalo ispasti ovako, ali čekali smo do zadnjeg trenutka svjesni kako se to radilo prošlih godina. Tako je bilo zadnjih pet godina, sad odjednom nije tako. Očito je to netko želio izbjeći”, rekao je Milanović. Dodao je da je polaganje zajedničkog vijenca trebalo biti danas u 11 sati, a njegova je inicijativa bila da poziv bude u zadnjem trenutku, jer se čekalo da će se netko iz Vlade i Sabora javiti, ali odgovor nije došao.

Milanović se osvrnuo na skoro obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara. Naglasio je da bi rado bio u koloni sjećanja s predsjednicima Vlade i Sabora, Andrejem Plenković i Gordanom Jandrokovićem.

„Moraju se dogovoriti sa svojim dužnosnikom koji je izašao iz HDZ-a. To je državni blagdan, nadležna je Vlada za razliku od ovog blagdana koji je stvar dogovora. Pojavio se i vehementni gradonačelnik koji je nakon napada na Markovu trgu dao izjave koje nisu najmudrije”, izjavio je Milanović. Dodao je kako se nada da se hod u koloni sjećanja neće iskoristiti u obične političke svrhe, iako se to događalo već previše puta do sad.

Milaniović je komentirao i trenutno stanje Covid-19 pandemije te je naglasio da se radi o borbi za zdravlje, ali prije svega – mentalno zdravlje. Što se tiče uvođenja policijskog sata u Hrvatskoj radi sprječavanja širenja pandemije naglasio je kako smatra da one koji pričaju o policijskom satu “treba strpati u maricu”.

Na upit novinarke portala ZG-magazin je li hrvatski zdravstveni sustav pred kolapsom, Milanović je odgovorio da nije, ali da će biti opterećen. „Ne mogu ulaziti u to jesu li svi ljudi koji su u bolnici trebali biti u njoj. Vjerujem da jesu, ali sam protiv toga da se diže tenzija, da se ljudima tjera strah u kosti. Ljudima se uvukao strah u kosti, jedno je oprez, drugo je strah”, odgovorio je predsjednik koji nije htio komentirati stanje u KB Dubrava jer smatra da je vjerojatno došlo do jednog kraćeg zastoja.

„Pola godine je prošlo od kada smo tamo postavili vojne šatore. Valjda smo se pripremili za to. Medicinske sestre i doktori imaju težak posao za plaću koju primaju. Njih bi poštedio, osim u ekstremnim slučajevima, a država je napravila svoje ako ne danas onda već sutra”, izjavio je Milanović

Upitan jesu li epidemiološke mjere dostatne za sprečavanje širenja zaraze koronavirusa odgovorio je da mjere nisu nigdje dovoljne i u pola godine od pandemije nitko se nije uspio s njom obračunati.

„Nema pobjede protiv korone kao što je u svibnju slavodobitno izjavio premijer, ali nema ni pokleknuća pred koronavirusom, jer će biti i treći val, a taj će biti najteži .To je iskustvo pokazalo“, zaključio je Milanović.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni