Predsjednik Milanović bojkotirao “HDZ-ovu” proslavu Dana državnosti

Predsjednik Milanović bojkotirao “HDZ-ovu” proslavu Dana državnosti

(Foto: Vlada RH)

Kako je rekao, 30. svibnja za njega nije Dan državnosti već predizborni skup HDZ-a

U povodu Dana državnosti predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu je s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem položio vijenac na zagrebačkom groblju Mirogoj pored spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, pored Središnjeg križa branitelja te na zajedničkoj grobnici neidentificiranih žrtava u Domovinskom ratu na Krematoriju.

Zbog ponovne proslave Dana državnosti 30. svibnja umjesto 25. lipnja predsjednik Milanović nije nazočio prigodnom programu obilježavanja tog praznika. Kako je rekao novinarima, 30. svibnja za njega nije Dan državnosti već predizborni skup HDZ-a.

„Ovdje sam na Mirogoju radi mrtvih. To je minimum koncilijantnosti i obzira koji ću uvijek pokazati jer tu je odluku donio Hrvatski sabor, ali Sabor kao što znamo može sa žeton većinom donijeti bilo kakvu odluku. To sam govorio prije pola godine. To je moj stav, na ovakav način ga izražavam“, izjavio je Milanović. Dodao je da protiv toga ništa aktivno protiv ne poduzima, ali smatra da ovakva vrsta iznude, odnosno utjerivanja nečega što se još naziva Danom državnosti nije dobra.

„Na današnji dan prije 30 godina demokratskim načinom konstituiran je jedan višestranački sabor u kojem je apsolutnu većinu imala jedna politička opcija za koju je glasala relativna manjina hrvatskih građana. To ne može biti praznik svih. Tu je bilo i drugih opcija, barem još dvije-tri velike. Jako je pretenciozno to isticati kao blagdan hrvatske državnosti. Pogledajmo rasprave iz 1991. godine kad je taj praznik utjeran praktički većinom. To su vrlo osjetljive stvari delikatne, emotivne. Trebate naći nešto za početak što nikome ne smeta. Kad kažem nikome, mislim nekakvoj velikoj većini”, rekao je Milanović.

Dodao je i da imamo i Dan pobjede, koji je kako je rekao važniji od 30. svibnja. „On je prihvatljiv, važan i svet velikoj većini građana, nekima nije, ali to su pravila demokratske igre“, zaključio je Milanović.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni