Predsjednica Republike posjetila Sajam “Hrvatskog otočnog proizvoda”

Predsjednica Republike posjetila Sajam “Hrvatskog otočnog proizvoda”

(Naslovna fotografija: predsjednica.hr)

„Sa zadovoljstvom sam obišla ovaj sajam koji odiše pozitivnom atmosferom. Proizvodi koji su izloženi svjedoče otočnu tradiciju, ali i inventivnost i radišnost naših otočana“, rekla je Predsjednica

Ivana Vranješ

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je na Trgu bana Josipa Jelačića obišla preduskršnji Sajam „Hrvatskog otočnog proizvoda”, koji se tradicionalno održava s ciljem poticanja otočne proizvodnje i brendiranja proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“.

„Sa zadovoljstvom sam obišla ovaj sajam koji odiše pozitivnom atmosferom. Proizvodi koji su izloženi svjedoče otočnu tradiciju, ali i inventivnost i radišnost naših otočana“, rekla je Predsjednica novinarima. Naglasila je kako je nužno pokretanje demografskih trendova u Hrvatskoj, napose na hrvatskim otocima. Dodala je kako su projekti koji potiču samozapošljavanje i pridonose promociji identiteta hrvatskih otoka za svaku pohvalu. Pozvala je Zagrepčane i druge građane Hrvatske da posjete Sajam i kupnjom kvalitetnih proizvoda podrže otočne proizvođače.

Sajam „Hrvatskog otočnog proizvoda“ održava se od 28. ožujka do 7. travnja u organizaciji Udruge poslovni klaster „Hrvatski otočni proizvod“ i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike. Na sajmu svoje proizvode izlaže 29 proizvođača s otoka Korčule, Visa, Lastova, Brača, Krka, Hvara, Paga, Prvića, Raba, Dugog otoka, Ugljana, Rave, Cresa, Pašmana i poluotoka Pelješca.

Zagrepčani i gosti Zagreba mogu kupiti maslinova ulja, sireve, likere, kozmetiku, suvenire…

„Sajam se svake godine održava pred Uskrs i Božić na Trgu bana Josipa Jelalčića. Za proizvode vlada veliki interes. To su izvorni otočni proizvodi koji imaju svoju kvalitetu, svoju vrijednost i označeni su markicom Hrvatski otočni proizvod, što je nešto jedinstveno. Svake godine se kandidiraju za ovu oznaku pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova te moraju proći određene kriterije”, rekla je za ZG-magazin Julijana Radović Longin, voditeljica Udruge poslovni klaster „ Hrvatski otočni proizvod”.

Jedna od dugogodišnjih izlagačica na Sajmu je Ivanka Šmit s otoka Prvića.

„ OPG Mario Šmit postoji sedam godina, a u projektu Hrvatski otočni proizvod smo već pet godina. Na štandu izlažemo proizvode našeg OPG-a kao što su maslinova ulja, balzame i tonike za njegu lica i tijela. Interes za naše proizvode je vrlo dobar. Imamo stalne kupce koji su nas upoznali u Zagrebu i na ostalim sajmovima u našoj županiji. Domaći kupci najviše kupuju maslinova ulja, balzame od smilja i tonike za njegu lica, a turisti osim što obožavaju naš otok cijene prirodne proizvode“, rekla je Ivanka Šmit.

Na sajmu kvalitetnu prirodnu kozmetiku predstavlja i vlasnica OPG-a Nedeljka Jurin s otoka Pelješca

„Prirodna kozmetika koju predstavljamo na sajmu je u službi zdravlja i ljepote. Svoje proizvode sam predstavila u Šangaiju, a 12. travnja u Dubrovniiku u hotelu Libertas održat ću prezentaciju na koju dolazi izaslanstvo iz Kine“, rekla je za ZG-magazin Nedeljka Jurin.

Od svojih proizvoda spomenula je okruglice od ljekovite gline za probavne tegobe koje su u Trilju 2015. osvojile zlatnu medalju za najbolji inovatorski proizvod te kozmetičku liniju od gorke naranče koja je osvojila priznanje za najatraktivniji eko-etno turistički proizvod 2010. u Zadru. Kolekcija od gorke naranče Intrade osvojila je zlatnu medalju u Splitu 2014. godine i Agro Arca plaketu u Biogradu na moru 2014. godine.