Predsjednica pozvala Vladu da bez odgode riješi problem blokiranih

Predsjednica pozvala Vladu da bez odgode riješi problem blokiranih

»Četvrtina hrvatskog stanovništva izravno je pogođena problemima prezaduženosti i svim teškim posljedicama koje iz toga proizlaze«, stoji u dopisu Kolinde Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u srijedu predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću zaključke s okruglog stola „Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran“ održanog 19. lipnja 2017. godine u Uredu predsjednice Republike Hrvatske.

Vladu poziva da bez odgode pristupi rješavanju tog problema.

Predlaže izmjenu Ovrnog zakona kako bi se sve blokade računa vodile u računalnom sustavu isključivo pred sudom te tako ubrzao proces i smanjili troškovi.

Jedan je od prijedloga da se zabrani ovrha nad nekretninom koja je pod kreditom u kojem su se, prema pravomoćnoj presudi, primjenjivale nezakonite kamate i da se nekretnina ne prodaje u slučaju duga ispod 50 000 kuna.

U Republici Hrvatskoj je 330.000 blokiranih građana s dugom većim od 42 milijarde kuna. »Pridodamo li toj brojci blokiranih građana njihove obitelji, doći ćemo do brojke od gotovo milijun građana ili jedne četvrtine hrvatskog stanovništva koje je izravno pogođeno problemima prezaduženosti i svim teškim posljedicama koje iz toga proizlaze«, stoji u dopisu Predsjednice u kojem se ističe da se građani zbog nastalog duga osjećaju zarobljenima, trpe psihičke traume i mnogima je već ozbiljno narušeno zdravlje, a da se i ne govori o krajnje tragičnim ishodima. Na okruglom stolu je iznesen podatak da stvarni dug građana iznosi 8 milijardi kuna dok čak 32 milijarde kune čine kamate i troškovi povezani s ovršnim postupcima u kojima sudjeluju Financijska agencija, odvjetnici, javni bilježnici, tvrtke za faktoring i banke, a koje očito isključivo snosi prezadužen i blokiran građanin.

»S obzirom na izneseno, uistinu zabrinjava činjenica, koju je više sudionika okruglog stola naglasilo, da do danas nije napravljena sveobuhvatna i temeljita analiza toga, mogu slobodno naznačiti, sistemskog problema hrvatske države. Nisu sagledani razlozi zbog kojih su građani došli u situaciju insolventnosti, a zatim i blokiranosti; nisu analizirane pozicije dužnika i vjerovnika s naslova vrste i osnove potraživanja; nisu napravljene procjene njihova udjela u tome, kao niti procjena uloge države kao subjekta koji prema Ustavu uređuje sve društvene odnose pa i ovaj«, navodi Grabar-Kitarović.

Ona je posebno ukazala na zakonodavni okvir, koji je samo pogoršavao izneseni problem, nagomilavajući građanima nove troškove, umjesto da je omogućio brz, jednostavan i jeftin ovršni postupak, uz stvarnu zaštitu egzistencijalnog minimuma i dostojanstva ovršenog građanina.

U zaključcima se navodi kako se treba kreirati politika razduživanja građana. »U okolnostima slabog gospodarskog rasta koji je prisutan u Republici Hrvatskoj, koji ne stvara dovoljan broj kvalitetnih radnih mjesta i ne pridonosi značajno rastu standarda građana, osobito građana u blokadi, te u okolnostima rasta duga građana za oko pola milijarde kuna mjesečno, potrebno je u okviru politike razduživanja građana osmisliti i primijeniti sveobuhvatne mjere za zaustavljanje rasta duga građana«, poručuje Predsjednica koja je predložila i konkretne prijedloge izmjena Ovršnog zakona, Zakona o stečaju potrošača, ali i uvođenje novih propisa. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni