Predsjednica posjetila zagrebačku Gradsku upravu i naselje Podbrežje

Predsjednica posjetila zagrebačku Gradsku upravu i naselje Podbrežje

Posjetom zagrebačkoj Gradskoj upravi završile su aktivnosti Grabar-Kitarović vezane uz izmještanje Ureda predsjednice Republike

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u sklopu izmještanja svoga ureda po Hrvatskoj posjetila je u četvrtak zagrebačku Gradsku upravu, gdje su je dočekali domaćini gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, a ona im je zaželjela da “još više razvedre lice Zagreba kroz daljnju izgradnju fasada”, posebno kad je riječ o energetskoj učinkovitosti.

“Želim iskoristiti ovu prigodu i čestitati vam svima na postignućima i uspjehu za uspjehom koji grad Zagreb postiže u europskim, ali i svjetskim okvirima”, poručila je predsjednica koja je zagrebačke čelnike posjetila nakon 20 izmještanja ureda, od Poreča i Umaga, preko Pule do Međimurja, Dubrovnika i Iloka.

Istaknula je da se Zagreb na turističkom planu profilira kao jedna od najpoželjnjijih europskih destinacija, te izrazila zadovoljstvo što zajedno sudjeluju u organizaciji Adventa, a uskoro će dovršiti projekt izdvajanja najvećeg dijela šume na Pantovčaku kao park-šume za Zagreb i sve građane.

Spomenula je i susret s obrtnicima, napomenuvši da, unatoč porastu broja zagrebačkih obrtnika, tu ima još puno deficitarnih zanimanja, poput prerade kože, tekstilne industrije i zlatarstva. “Znamo da je preduvjet razvoja i kralježnica gospodarstva malo i srednje poduzetništvo, pa se nadam da će i Zagreb nastaviti poticati poduzetništvo i obrtništvo”, poručila je.

Bandić je pak predsjednici zaželio dobrodošlicu u Zagreb i poželio joj da se osjeća kao da je na Pantovčaku, istaknuvši da gradsko čelništvo čini sve da Zagreb i Hrvatska napreduju na području demografske politike, znanja i obrazovanja, rada i zapošljavanja, solidarnosti i socijalne pravde, otvorenosti i sigurnosti, multkulturanosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti.

Mikulić je rekao da je Gradska skupština sastavljena od različitih političkih opcija, ali je svim zastupnicima zajednička ljubav i briga za Zagreb. Izrazio je ponos zbog zastupljenosti žena u Gradskoj skupštini – 17 od 51 gradskog zastupnika, čime Zagreb ima bolji prosjek od nacionalne razine.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi Grada Zagreba gdje su joj predstavljeni programi i projekti, predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je Zagrebački inovacijski centar (ZICER) na Zagrebačkom velesajmu te obišla naselje Podbrežje, zagrebački model stanogradnje s pratećom izgradnjom komunalne i društvene infrastrukture.

Izrazila je zadovoljstvo što se u Zagrebu puno ulaže u obrazovanje, ali i u rješavanje socijalnih pitanja. Navela je da su umirovljenicima i obiteljima s nižim primanjima omogućene olakšice poput besplatnih tramvajskih karti ili besplatnih udžbenika. KIazala je i da joj je drago što u Zagrebu, za razliku od većine europskih gradova, nema beskućnika jer Zagreb svojim beskućnicima i ljudima koji su na rubu siromaštva omogućuje krov nad glavom i ishranu.

Govoreći o zaključcima nakon što je s izmještanjem svojeg ureda obišla cijelu zemlju, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako slijedi sveobuhvatna analiza svih izmještenih ureda koju će predstaviti na javnom skupu.

“Jednakomjerni razvoj Hrvatske je jedini način da zadržimo ljude u Hrvatskoj”, naglasila je.

Zadovoljstvo sastankom s Predsjednicom Republike u Gradskoj upravi izrazio je i gradonačelnik Milan Bandić kazavši kako su joj tada predstavljeni i projekti koji Zagreb dižu iznad standarda Hrvatske, ali i nekih europskih metropla. No, kao i zagrebačke probleme istaknuo je stanje fasada i grafita na njima, razvrstavanja otpada i slično.

Posjetom zagrebačkoj Gradskoj upravi završile su aktivnosti Grabar-Kitarović vezane uz izmještanje Ureda predsjednice Republike. (Hina / Predsjednica.hr / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni