Predsjednica neće sudjelovati na svečanosti u povodu pobjede nad fašizmom

Predsjednica neće sudjelovati na svečanosti u povodu pobjede nad fašizmom

Pokroviteljstvo predsjednice nad obilježavanjem je oduzeto zbog uklanjanja biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka i jer u inauguracijskom govoru nije spomenula antifašizam kao civilizacijsku tekovinu 

Kolinda Grabar Kitarović neće sudjelovati na središnjoj proslavi 70. obljetnice pobjede nad fašizmom. Svečanost će se održati sutra u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski pod pokroviteljstvom Vlade i Sabora, a predsjednici je pokroviteljstvo je oduzeto zbog uklanjanja biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka i jer u inauguracijskom govoru nije spomenula antifašizam kao civilizacijsku tekovinu upisanu u Ustav, prenosi tportal.

Naime, Ured predsjednice je u četvrtak negativno odgovorio na poziv Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) za sudjelovanje na svečanoj akademiji. U pismu stoji da nakon što su organizatori svečane akademije odbili pokroviteljstvo predsjednice nad navedenim događajem, u predstojećim su danima isplanirane druge aktivnosti povodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Grabar-Kitarović tako je jučer nazočila svečanosti obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Gdanjsku, a danas nazoči programu obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom u Pazinu. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni