Predsjedanje Vijećem Europske unije je prilika za afirmaciju Hrvatske

Predsjedanje Vijećem Europske unije je prilika za afirmaciju Hrvatske

Američka gospodarska komora (AmCham) u utorak je u zagrebačkom hotelu Sheraton organizirala konferenciju pod nazivom „Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU – konkurentnost i rast“ na kojoj su poslovnoj zajednici predstavljeni prioriteti hrvatskog predsjedanja.

Kako je rečeno, predsjedanje Vijećem EU od 1. siječnja 2020. godine je velika prilika za afirmaciju Hrvatske na svakom polju, od političkog do gospodarskog.

Otvarajući konferenciju, izvršna direktorica Američke gospodarske komore Andrea Doko Jelušić je rekla da je predsjedanje Vijećem odgovoran zadatak za Hrvatsku zbog izazova s kojima je u tom trenutku suočena Europska unija.

„Početak je rada nove Komisije, treba donijeti novi višegodišnji financijski okvir, a tu su i izazovi koje donosi Brexit. Međutim, to je prilika da Hrvatska nastavi svoju aktivnu ulogu u europskim procesima, uz svesrdnu podršku gospodarstva”, istaknula je Doko Jelušić.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je u svom govoru istaknula da će Hrvatska tijekom šest mjeseci predsjedanja Vijećem EU-a nastojati u najvećoj mogućoj mjeri i u okviru danih nadležnosti pridonijeti izgradnji bolje i kompaktnije Europe. Navela je četiri programska prioriteta na koje će se Hrvatska usredotočiti. Prvi prioritet je Europa koja raste, a u sklopu kojeg će se promicati ujednačen, održiv i uključiv rast te rješavati neodgodivo pitanje demografskih izazova. Drugi prioritet je Europa koja povezuje, u sklopu kojeg će se promicati inicijative koje pridonose transportu, energetici i digitalnoj povezanosti. Treći prioritet je Europa koja štiti svoje građane jačanjem njihove unutarnje i vanjske sigurnosti, a četvrti prioritet Europa koja je otvorena i asertivna, u svom neposrednom susjedstvu i globalno.

Na konferenciji je održana i panel rasprava na kojoj su sudjelovali ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministar vanjskih i EU poslova Gordan Grlić Radman, direktor Google-a za Jadransku regiju Joško Mrdže, predsjednik AmCham-ovog EU odbora za zdravstvo Alexandre Roediger, glavna direktorica Coca-Cola HBC za Hrvatsku, Sloveniju i BiH Ruža Tomić Fontana te direktor Ubera Hrvatska Davor Tremac.

Na značaj predsjedanja Hrvatske Vijećem EU osvrnuo se ministar Grlić Radman: „Hrvatskoj je u interesu promovirati hrvatske tvrtke i hrvatski proizvod. Hrvatska treba biti na karti svijeta prepoznatljiva ne samo po sportu i kao lijepa turistička zemlja, nego mora biti konkurentna i jaka”. Dodao je da će svi građani biti upoznati s koristima od predsjedanja Vijećem EU-a. Naglasio je da do 1. siječnja ima još vremena do potpune spremnosti za predsjedanjem, a potrebno je uskladiti sve institucije vezano za to. Uz Bruxelles, gdje će biti formalni sastanci, Zagreb će biti mjesto neformalnih sastanaka, a u srpnju i održavanja velikog sastanka na vrhu EU-a o tzv. Zapadnom Balkanu.

Govoreći o tržištu rada tijekom Hrvatskog predsjedanja ministar Josip Aladrović je rekao da će priotitet biti razvoj radnih vještina, s naglaskom na cjeloživotno učenje i na što aktivniju prilagodbu tržištima rada u svim sektorima na EU razini.

„Kada govorimo o konkurentnosti hrvatske ekonomije svjesni smo da je Hrvatska u određenim sektorima u europskim i svjetskom vrhu, a u nekim sektorima u razvoju radne snage zaostajemo. Tržište rada mora biti produktivnije. Kroz administrativne mjere Vlada mora činiti da se poveća produktivnost“, rekao je Aladrović.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni